Omer Tetik, director general al Băncii Transilvania – cea mai mare bancă din România în funcţie de activele gestionate, consideră că pe piaţa imobiliară în primele 8 luni din 2024 cifrele arată că volumul tranzacţiilor s-a menţinut sau a scăzut uşor în condiţiile în care între 50% şi 60% din tranzacţii sunt finanţate prin credit bancar.
“Pe de altă parte, am văzut şi o creştere sensibilă a preţurilor, în special influenţată de un stoc limitat de locuinţe – practic, preţurile cresc pentru că cererea reală este mai mare decât livrările. Însă, evident, atât tranzacţiile, cât şi creşterile de preţ sunt concentrate în câteva oraşe din ţară – în primul rând Bucureşti, apoi Cluj, Braşov, Timişoara şi Constanţa, urmate de oraşe medii. Piaţa este dinamică, dar este polarizată şi stocul este limitat – asta duce la creşteri de preţuri (ceea ce în final limitează numărul tranzacţiilor)”, spune el într-un interviu pentru Ziarul Financiar.
Şeful celei mai mari bănci din România spune că acea jumătate din piaţă care apelează la finanţarea prin credit imobiliar este foarte sensibilă la preţul creditului.
“Asta, în contextul în care dobânzile la creditele imobiliare, în România, sunt foarte jos, atât comparativ cu costul la care se finanţează băncile (dobânzile la depozite sau randamentul titlurilor de stat), cât şi comparativ cu alte ţări din lume sau regiune. Astfel, clienţii caută întotdeauna cea mai mică dobândă şi cele mai bune condiţii de creditare”.
Interviul integral cu cel care conduce instituţie de credit evaluată de investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti la 25,4 mld. lei poate fi citit săptămâna viitoare în paginile Ziarului Financiar.
Alte afirmaţii ale lui Omer Tetik:
♦ Până acum, piaţa imobiliară a evoluat destul de corelat cu pieţele din jurul nostru şi din Europa, creşterile au fost generalizate şi cred că asta este o tendinţă la care ne putem aştepta şi pe viitor, plus corelat cu evoluţia economiei. În absenţa unor şocuri macroeconomice, nu vedem factori care ar putea afecta piaţa imobiliară pe termen scurt sau mediu.
♦ Primele 8 luni arată bine, cu volum de credite noi semnificativ peste aceeaşi perioadă a anului trecut – aici contribuie consistent creditele către companii, creditele de consum şi, într-o pondere mai redusă, creditele imobiliare. Sigur, cel puţin în cazul companiilor, aceste credite nu sunt utilizate integral imediat, aşa încât bilanţul nostru va creşte gradual. Tot în cazul firmelor, vedem un comportament activ, sunt atente la oportunităţi. Programele guvernamentale, mai ales IMM Invest, au contribuit la această cerere de credit. Aproape un sfert din volumele noi au legătură cu aceste programe.
♦ Pe de altă parte, structural, la nivelul sistemului bancar, vedem mai mult capital de lucru şi într-o mai mică măsură investiţii. Ne interesează prezentul, dar şi pentru viitor trebuie să muncim. Pentru creştere, ai nevoie de competitivitate, iar aceasta presupune dezvoltare şi investiţii. Avem nevoie de mai multe investiţii, din acest punct de vedere credem că cea mai bună opţiune este să îi încurajăm pe cei care au ambiţii de creştere şi caută oportunităţi. BT caută firmele care au planuri de dezvoltare şi au nevoie de investiţii.
♦ În ceea ce priveşte retailul, comportamentul oamenilor este mult mai mult bazat pe emoţie, dar şi pe evoluţia salariilor, unde, inclusiv cu contribuţia sectorului de stat, vedem creşteri şi acest lucru atrage cerere de creditare şi creşte consumul.