Burse - Fonduri mutuale

OMRO, un IFN cu obligaţiuni de 2 mil. euro la Bursă controlat indirect de bancherul lui Zoltan Teszari, şi-a majorat pierderile la 1,2 mil. lei în S1/2020. Venituri totale de 3 mil. lei, duble faţă de S1/2019

OMRO, un IFN cu obligaţiuni de 2 mil. euro la Bursă...

Autor: Tibi Oprea

30.09.2020, 14:11 457

OMRO, una din primele instituţii de microcreditare din România, cunoscută anterior ca Opportunity Microcredit România şi controlată indirect de Bogdan Ciobotaru, cel considerat bancherul lui Zoltan Teszari, a încheiat S1/2020 cu o pierdere netă de 1,2 milioane de lei, de aproape două ori mai mare faţă de pierderea din S1/2019, în contextul unor venituri totale de 3 milioane de lei, de două ori mai mari, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor din raportul semestrial publicat la Bursă.

Pe parcursul primului semestru al anului 2020, OMRO a acordat 185 noi împrumuturi în sumă de 7,47 mil. lei, valoare cu 16,7% mai mare faţă de primele şase luni ale anului 2019. Faţă de sfârşitul anului anterior, portofoliul de credite a crescut la 20,5 mil. lei, cu 20,1%, respectiv, cu 3,43 mil. lei.

La inceputul anului 2020, OMRO IFN a aplicat şi a accesat cu succes Instrumentul de Garantare finanţat de Programul European pentru Ocupare şi Inovare Socială (EaSI Guarantee Instrument) dedicat microcreditării şi antreprenoriatului social, cu scopul de a susţine accesul şi disponibilitatea finanţării pentru grupurile vulnerabile de antreprenori potenţiali sau actuali. Acordul între OMRO IFN şi fondul european a fost încheiat în 30 martie 2020 pentru o sumă a creditelor noi disbursate în valoare 75 milioane lei (15 milioane euro).

De asemenea, în ianuarie 2020, OMRO a încheiat cu succes o emisiune de 10.000 de obligaţiuni de 2 milioane de euro, cu o rată a dobânzii fixă de 7,5% pe an, plătibilă semestrial, şi scadenţa la cinci ani, pe care le-a listat la Bursa de la Bucureşti.

IFN-ul înfiinţat în anul 2000 este controlat în proporţie de 86,7% de Danube Capital, companie care are 60% din capitalul social deţinut de Bogdan Ciobotaru, administrator al Digi, „creierul” din spatele listării Digi şi cel considerat bancherul lui Zoltan Teszari, şi în proporţie de 40% de Paul Panciu, potrivit datelor de la Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor din România.

În scopul diversificării surselor de finanţare şi al creşterii potenţialului de creditare, OMRO IFN a atras capital de tip „tier 1” de la partenerul său strategic Helenos, primul fond privat de investiţii pan-european lansat cu suportul Fondului European de Investiţii pentru sprijinirea finanţării incluzive şi a antreprenoriatului social. Helenos a devenit astfel, în luna aprilie 2020, acţionar al OMRO, cu o deţinere de 13,25% din capitalul social. Aceste fonduri au ca scop consolidarea şi dezvoltarea instrumentelor digitale de creditare, creşterea bazei de clienţi şi susţinerea investiţiei în fin-tech de ultimă generaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO