Burse - Fonduri mutuale

OMV Petrom, cea mai mare companie de la bursă, şi-a publicat bugetul pentru anul 2021: compania estimează un profit net de 1,8 miliarde de lei şi venituri de aproape 16 mld. lei. Orice ieftinire cu 1 dolar a barilului, impact negativ 20 mil. euro (aproape 100 mil. lei) în rezultate

OMV Petrom, cea mai mare companie de la bursă, şi-a...

Autor: Liviu Popescu

19.03.2021, 17:51 1793

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie listată la bursa de la Bucureşti în termeni de capitalizare, a publicat vineri seară bugetul aferent anului 2021, în care estimează un profit net de 1,8 miliarde de lei şi venituri din vânzări de 15,9 mld. lei.

Acestea sunt estimările pentru OMV Petrom SA, potrivit bugetului. Spre comparaţie, la nivel de SA, Petrom a încheiat anul 2020 cu venituri din vânzări de 15,4 mld. lei şi un profit net de 1,38 mld. lei. La bursa de la Bucureşti, Petrom a publicat rezultatele financiare la nivel de grup, respectiv 19,7 mld. lei vânzări şi 1,3 mld. lei profit net.

“Veniturile din vânzări aproximativ la nivelul actual din 2020 ca urmare a creşterii preţurilor mărfurilor şi volumelor de vânzări de energie electrică şi de produse petroliere, efect parţial redus ca urmare a scăderii volumelor de vânzări de gaze naturale  Se aşteaptă ca rezultatul din exploatare în 2021 să beneficieze de pe urma îmbunătăţirii mediului de piaţă, de creşterea cererii pentru energie electrică şi produse petroliere şi de continuarea programelor de optimizare a costurilor”, menţionează Petrom.

Bugetul a fost realizat pe baza unui preţ mediu al ţiţeiului Brent de 50 de dolari pe baril, iar marjele de rafinare sunt estimate a se situa peste valoarea de 4 dolari pe baril.

“Cererea de gaze naturale se estimează că va fi relativ similară cu cea din 2020, în timp ce vânzările de gaze naturale ale OMV Petrom se aşteaptă să scadă comparativ cu anul precedent, parţial ca urmare a schimbărilor din mediul legislativ. În acelaşi timp, ne aşteptăm ca cererea de energie electrică sa fie peste nivelul din 2020 şi producţia netă de electricitate să crească comparativ cu cea din 2020”.

Compania menţionează că orice ieftinire cu 1 dolari a barilului de petrol Brent va avea un impact de 20 mil. euro în rezultatul din exploatare.

 Alte comentarii ale Petrom

  • Se estimează că rezultatul financiar net se va deteriora rezultând o pierdere de (110) mil lei în 2021 comparativ cu 5 mil lei în 2020, generată în principal de un eveniment singular din 2020.
  • Se aşteaptă ca rezultatul din exploatare în 2021 să beneficieze de pe urma îmbunătăţirii mediului de piaţă, de creşterea cererii pentru energie electrică şi produse petroliere şi de continuarea programelor de optimizare a costurilor.
  • Se estimează o uşoară scădere a capitalurilor proprii ca urmare a propunerii de păstrare a unui nivel constant cu anul anterior a dividendelor de plată, aproape de nivelul planificat al profitului net​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO