Burse - Fonduri mutuale

OMV Petrom, cea mai mare companie listată la Bucureşti, estimează venituri de 18 mld. lei în 2020 şi un profit net de 2,8 mld. lei, mai mic cu 21% faţă de cel din anul precedent. Dar indicatorii sunt bugetaţi pe un preţ al petrolului de 60 de dolari, faţă de 28 de dolari în prezent

OMV Petrom, cea mai mare companie listată la Bucureşti,...

Autor: Liviu Popescu

23.03.2020, 11:07 377

“Surplusul de producţie împreună cu incertitudinea crescută din mediul economic mondial, generate de răspandirea coronavirusului, vor genera o volatilitate ridicată a mediului de piaţă în următoarele luni”

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie listată la bursa de la Bucureşti, estimează pentru 2020 vânzări de 18 miliarde de lei, în scădere cu 9% faţă de cele din anul precedent, şi un profit net mai mic cu 21% la 2,8 miliarde de lei, arată datele din bugetul pe care acţionarii trebuie să îl aprobe în luna aprilie a acestui an.

“Veniturile din vânzări vor fi sub nivelul actual din 2019, din cauza scăderii volumelor de vânzări de ţiţei şi gaze naturale, reducerii preţurilor la mărfurile tranzacţionabile, şi a reducerii volumelor de vânzări de energie electrică şi de produse petroliere”, se arată în raport.

Bugetul de venituri şi cheltuieli a fost construit pe un preţ mediu al ţiţeiului Brent de 60 de dolari pe baril. Spre comparaţie, Brent este în prezent la circa 28 de dolari. 

Pe 6 martie, 2020, membrii OPEC şi Rusia nu au reuşit să ajungă la o înţelegere cu privire la scăderea producţiei de ţiţei ca răspuns la reducerea bruscă a cererii, în contextul răspândirii coronavirusului. În consecinţă, pe 8 martie, 2020, preţul ţiţeiului a scăzut cu 30% dupa deschiderea pieţelor de tranzacţionare, preţul ţiţeiul Brent atingând nivelul de 31 USD/bbl.

“Din punctul de vedere al OMV Petrom surplusul de producţie împreună cu incertitudinea crescută din mediul economic mondial, generate de răspandirea coronavirusului, vor genera o volatilitate ridicată a mediului de piaţă în următoarele luni”.

Rezultatul din exploatare în 2020 este afectat de mediul de piaţă nefavorabil, reducerea volumelor din producţia proprie disponibile pentru vânzare şi reducerea volumelor de vânzări de energie electrică, efect parţial diminuat de continuarea programelor de optimizare a costurilor.

Compania şi-a bugetat investiţii de 4,8 miliarde de lei în segmentul upstream, respectiv 84% din total. 

“Upstream: forajul a aproximativ 100 sonde de dezvoltare, realizarea în jur de 1000 operaţiuni de intervenţie capitalizată pe an, redezvoltare de zăcăminte, continuarea investitiilor de mentenanţă, raţionalizare şi Integritate şi Conformitate a facilităţilor onshore şi offshore, dezvoltarea de oportunităţi prin achiziţii în regiune”.

Pentru Downstream, OMV Petrom şi-a bugetat 870 mil. lei investiţii. “Downstream Oil: începerea proiectelor în Petrochimie, prima înlocuire a camerelor de cocs, proiecte de conformitate conţinut bio combustibili şi investiţii in retail”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO