Burse - Fonduri mutuale

OMV strânge 900 mil. euro într-o lună, statul se chinuie de un an să vândă 9,8% din Petrom

OMV strânge 900 mil. euro într-o lună, statul se chinuie de un an să vândă 9,8% din Petrom

Autor: Andrei Chirileasa

18.05.2011, 10:46 1064

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom (SNP), îşipropune să atragă până la 900 de milioane euro, în mai puţin de olună, printr-o emisiune de acţiuni pentru a refinanţa achiziţiilederulate în ultimul an în Turcia şi Tunisia.

Anunţul oficial a fost făcut marţi, înainte de adunarea generalăa acţionarilor de la OMV, iar oferta de acţiuni se va derula înperioada 19 mai Ð 6 iunie, urmând să debuteze joi. Până acum,conducerea companiei nu dăduse detalii concrete privind planurilede finanţare, deşi existau speculaţii pe pieţe privind o eventualămajorare de capital. În plus, compania va emite şi capital hibrid(obligaţiuni), însă valoarea acestei emisiuni nu a fost încăstabilită.

Spre comparaţie, Guvernul de la Bucureşti a aprobat încă din mai2010 vânzarea pe Bursă a unui pachet de 9,84% din acţiunile OMVPetrom, prin ofertă publică secundară, operaţiune prin care statulîşi propune să strângă peste 600 mil. euro. Cu toate acestea, nicipână acum oferta nu s-a realizat, iar în prezent nu este sigur dacăoperaţiunea se va derula până în luna iulie, sau va fi amânatăpentru septembrie, având în vedere că ar putea intra în concurenţăcu oferta de acţiuni a OMV.

După o lungă aşteptare, Ministerul Economiei a reuşit să punăoferta Petrom pe linia dreaptă, selectând în luna marie consorţiulcondus de banca de investiţii Renaissance Capital din Rusia pentrua intermedia oferta, dar de aici şi până la derularea propriu zisăa ofertei mai sunt numeroşi paşi de parcurs şi avize de dat: CNVMtrebuie să dea avizul pentru prospectul preliminar, Guvernultrebuie să aprobe preţul de ofertă, iar apoi CNVM trebuie să aprobeprospectul final. Toate acestea - într-o lună pentru ca oferta săse poată derula până la jumătatea lunii iulie, când investitoriipleacă în vacanţă.

Bursa austriacă, un exemplu pentru piaţa de laBucureşti

Puse una lângă alta, cele două oferte, cea a Petrom şi cea aOMV, arată încă o dată de ce piaţa de capital de la Bucureşti nu areuşit să devină în ultimii 15 ani o alternativă de finanţarepentru economia locală. Dacă o companie austriacă poate strânge 900mil. euro în mai puţin de o lună (din momentul anunţăriioperaţiunii până când are banii efectiv în cont), având baniiatunci când are nevoie de ei, o companie românească are nevoie înmod normal de circa şase luni, perioadă în care poate întâmpinadificultăţi în asigurarea finanţării. În aceste condiţii, nu estede mirare că antreprenorii locali au preferat până acum să-şifinanţeze afacerile cu ajutorul băncilor.

Din momentul în care o companie locală hotărăşte să strângă banide pe Bursă, trebuie să convoace adunarea generală a acţionarilor(AGA), care are loc după o lună. De la aprobarea majorării în AGApână la lansarea efectivă a operaţiunii mai trebuie să treacă circadouă-trei luni, perioadă în care hotărârile AGA pot fi contestate.După realizarea subscrierilor, investitorii trebuie să mai aşteptecâteva luni până când acţiunile sunt înregistrate la DepozitarulCentral şi devin disponibile la tranzacţionare.

Ca exemplu, Banca Transilvania a hotărât în aprilie 2010majorarea capitalului inclusiv cu aporturi în numerar, însăsubscrierile s-au realizat abia în octombrie, iar acţiunile audevenit disponibile pe Bursă în martie 2011.

De ce vinde OMV acţiuni

OMV a anunţat că va plasa până la 27,27 milioane de acţiuni noi,reprezentând 9,1% din capital, la preţul maxim de 33 deeuro/acţiune. Fiecare acţionar va putea subscrie o acţiune nouă lafiecare 11 titluri deţinute, iar titlurile nesubscrise vor fivândute prin ofertă publică în Austria sau prin plasamentprivat.

După publicarea anunţului, acţiunile OMV au scăzut cu până la3,9% pe bursa din Viena. La ora 15:00, titlurile îşi maireveniseră, scăderea fiind de 1,5%.

OMV a preluat în octombrie cel mai mare retailer de carburanţidin Turcia, Petrol Ofisi, majorându-şi participaţia la companie la96% pentru un miliard de euro. În ianuarie, OMV a anunţat achiziţiaactivelor de explorare şi producţie ale Pioneer Natural Resourcesdin Tunisia, pentru 866 milioane de dolari. Aceste achiziţii auridicat rata de îndatorare la 47%, peste nivelul de 30% pe carecompania îl are ca obiectiv pe termen mediu.

Principalii acţionari ai OMV, OIAG (holdingul care administreazăparticipaţiile statului austriac) care deţine 31,5% din acţiuni, şiIPIC (International Petroleum Investment Company, companie de statcontrolată de emiratul Abu Dhabi) care are 20% din companie, auanunţat că vor subscrie în cadrul ofertei pentru a-şi menţineparticipaţiile actuale. Statul austriac ar urma să contribuie cu280 mil. euro, iar arabii cu 180 mil. euro.

Oferta este intermediată de Bank of America Merrill Lynch,Deutsche Bank, JP Morgan şi UniCredit. JP Morgan şi UniCredit aufost în cursă şi pentru oferta de la Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO