Burse - Fonduri mutuale

One United Properties anunţă afaceri de 909 mil. lei la finele lui septembrie, cu 45% peste rezultatul din 2021. Profit de 421 mil. lei, în urcare cu 120%

One United Properties anunţă afaceri de 909 mil. lei la...

Autor: Roxana Rosu

11.11.2022, 10:03 432

♦ Avans de 15% pentru veniturile din vânzarea proprietăţilor rezidenţiale.

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties (BVB: ONE), a încheiat primele nouă luni ale anului cu o cifră de afaceri consolidată de 908,8 milioane de lei, în creştere cu 45%, şi un profit net de 421 milioane lei, cu 120% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului 2021, potrivit raportului financiar publicat vineri la BVB.

Multiplul PER (price earnings ratio) ajunge la 4,8x, luând în calcul pro­fitul din ultimele 12 luni (circa 736 mil. lei) şi capitalizarea obţinută în urma şedinţei din 10 noiembrie, respectiv 3,55 mld. lei. 

„Cel de-al treilea trimestru al anului a adus o nouă serie de creşteri semnificative la nivel de venituri pentru One United Properties, pe fondul demarării vân­ză­rilor la noile dezvoltări autorizate, One Herăstrău Vista şi One Lake Club, precum şi datorită vânzărilor continue pentru dezvoltările care vor fi livrate în 2023. Accesarea împrumu­tu­lui pentru achiziţia clădirii de bi­rouri One Victoriei Plaza şi a altor fi­nanţări pentru diverse dezvol­tări a condus la o uşoară creştere a indica­torului loan-to-value brut, la 31% în T3/2022“, spune Victor Căpitanu, co-CEO al One United Properties.

El afirmă că grupul menţine efectul de levier la un nivel scăzut prin comparaţie cu alte companii similare din Europa, adăugând că datoria netă la T3/2022 este de 100 de milioane de lei, reprezentând 2,4% din activele contabile totale ale One United Properties, care se ridică la 4,1 miliarde de lei.

Creşterea cifrei de afaceri a fost susţinută de o majorare cu 15% a veniturilor din vânzarea proprietăţilor rezidenţiale, care au ajuns la 597,7 milioane de lei în primele nouă luni din 2022. Venitul net din proprietăţi rezidenţiale a crescut cu 56%, la 278,3 milioane de lei, datorită faptului că dezvoltările majore se apropie de finalizare. Acest lucru a generat o marjă netă de 47%, o apreciere de 12pp comparativ cu primele nouă luni din 2021.

În primele nouă luni din 2022, One United Properties a vândut 260 de apartamente cu o suprafaţă totală de 24.505 mp, 544 de locuri de parcare şi alte tipuri de unităţi pentru o sumă totală de 103,8 milioane de euro.

La 30 septembrie 2022, 83% din apartamentele în curs de dezvoltare erau vândute, incluzând One Lake Club Faza 2 şi One Herăstrău Vista, cele mai noi dezvoltări disponibile pentru vânzare.

„În T4/2022, au fost adăugate 1.759 de noi apartamente în portofoliul echipei de vânzări, ca urmare a primirii autorizaţiilor pentru One Mamaia Nord 2, One High District, One Floreasca Towers, One Lake Club Faza 1 şi a deciziei de a transforma una din cele două clădiri de birouri One North Gate în dezvoltarea rezidenţială One North Lofts, pentru care suntem în curs de obţinere a autorizaţiei de construire. Înainte de sfârşitul anului, estimăm că vom primi autorizaţia de construcţie şi pentru One Lake District, o nouă comunitate One care va găzdui încă 2.000 de familii, spune Andrei Diaconescu, co-CEO al One United Properties.

Dosarul pentru obţinerea autorizaţiei pentru One Lake District a fost deja depus la autorităţile relevante şi este complet în proporţie de 100%. Co-CEO-ul menţionează că problema temporară cu privire la stocul disponibil a fost rezolvată, iar în prezent compania se concentrează pe livrarea dezvoltărilor aproape finalizate, precum One Verdi Park şi One Floreasca Vista, cât şi pe accelerarea lucrărilor la noile dezvoltări autorizate, unde se observă o cerere tot mai ridicată.

Veniturile din chirii, care includ veniturile generate de segmentul de birouri şi diviziile de retail, se ridică la 41,7 milioane de lei.  

Acţiunile ONE s-au depreciat de la începutul anului cu 1,4%, după tranzacţii de 236 milioane lei, arată datele BVB. Vineri după-amiaza, dinamica era de plus 0,84%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO