Burse - Fonduri mutuale

Operatorul portuar Socep Constanţa vrea să strângă 34,6 mil. lei de la acţionari într-o majorare de capital social pentru retehnologizarea capacităţilor de operare

Operatorul portuar Socep Constanţa vrea să strângă...

Autor: Tibi Oprea

07.06.2023, 18:57 714

Socep Constanţa (simbol bursier SOCP), societate de exploatare portuară şi expediţii, manipulare şi operare, a convocat acţionarii în data de 19 iulie 2023 pentru a vota o majorare de capital social, într-o singură etapă, cu suma maximă de 34,6 mil. lei, prin emiterea unui număr maxim de 346,2 milioane de acţiuni noi cu o valoare nominală de 0,1 lei.

„Preţul de emisiune pentru noile acţiuni ce se vor emite este de 0,1 lei/acţiune. Majorarea capitalului social are la bază nevoia de dezvoltare a societăţii şi retehnologizarea capacităţilor de operare”, se arată în convocator.

Rata de subscriere este de o acţiune nou emisă pentru fiecare acţiune deţinută, astfel că fiecare deţinător de drepturi de preferinţă va putea subscrie, cu drept de preempţiune şi fără primă de emisiune, acţiuni noi proporţional cu numărul de drepturi de preferinţă deţinute. Numărul drepturilor de preferinţă va fi egal cu numărul acţiunilor companiei.

Capitalul social ar urma să crească astfel de la 34,6 mil. lei la maximum 69,2 mil. lei. Plata acţiunilor subscrise trebuie făcută astfel: 30% la data de înregistrare a cererilor de subscriere, iar restul de 70% în termen de 12 luni de la data începerii subscrierii stabilită în prospectul proporţionat.

Drepturile de preferinţă nu vor fi admise la tranzacţionare, deci nu vor putea fi tranzacţionate. Acţiunile rămase nesubscrise, precum şi cele subscrise şi neplătite se anulează. Alte detalii vor fi incluse în prospectul proporţionat care va fi aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Propunerea pentru data de înregistrare este 8 august 2023, cea pentru ex date este 7 august 2023, iar 9 august este propusă ca dată a plăţii.

Socep Constanţa are o valoare bursieră de 380,8 mil. lei, după ce acţiunile SOCP au crescut cu 39,2% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 529.250 de lei, arată datele BVB.

Compania a anunţat un profit de 42,6 milioane de lei la finele anului trecut, în urcare cu 265% faţă de nivelul din 2021. De altfel, profitul din 2021 a fost de aproximativ cinci ori peste rezultatul net din 2020, arată datele din raportările anuale.

În primele trei luni din 2023, Socep a raportat un profit net de 19,06 mil. lei, în creştere cu 192% comparativ cu T1/2022, la venituri de 46,06 mil. lei, cu 74% mai mari, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor din raportul financiar trimestrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO