Burse - Fonduri mutuale

Operatorul de terenuri agricole Holde Agri Invest estimează venituri de 57 mil. lei şi profit net de 7,3 mil. lei la finalul anului. În S1/2021 veniturile companiei s-au majorat cu 193% an/an, până la 15 mil. lei

Operatorul de terenuri agricole Holde Agri Invest...

Autor: Cristina Bellu

06.09.2021, 09:30 332

Holde Agri Invest (simbol bursier HAI), companie românească care operează terenuri agricole, a raportat venituri de 14,9 milioane de lei în primul semestru din 2021, în creştere cu 193% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce compania a derulat investiţii de 26,1 milioane de lei, finanţate din surse proprii şi capital împrumutat, în modernizarea fermelor existente şi lărgirea suprafeţelor exploatate.

Totodată, compania a raportat pierderi de 10,6 mil. lei în primul semestru din 2021, comparativ cu pierderea de 4,7 mil. lei din S1/2020, în contextul în care cheltuielile din exploatare au urcat cu 156% de la an la an, până la 24,8 mil. lei, în principal cele cu materiile prime şi materialele.

La finalul anului, operatorul de ternuri agricole estimează o producţie totală de 32.800 de tone, venituri consolidate de 57 de milioane de lei şi un profit net de 7,3 milioane de lei.

„În primele şase luni ale anului am avut parte de o activitate intensă a afacerii noastre. Spre deosebire de anul trecut, când condiţiile meteorologice au fost extrem de dure, cu secetă extremă, în primul semestru din 2021 ne-am aflat la polul opus. Am avut parte de multe ploi, iar din acest punct de vedere credem şi sperăm că va fi un an agricol bun. Veniturile obţinute în această perioadă reprezintă aproape o triplare a rezultatului din aceeaşi perioadă a anului anterior, datorită creşterii suprafeţelor exploatate, precum şi ca urmare a valorificării cotaţiilor favorabile ale produselor agricole pe pieţele internaţionale,” spune Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.  

În perioada ianuarie-iunie 2021, compania a investit puternic în cele trei ferme pe care le deţine, prin echiparea acestora cu utilaje moderne, creşterea capacităţilor de stocare şi sisteme de irigaţii.

“Lucrările au ca obiectiv creşterea capacităţii de depozitare de la 10.000 de tone la aproximativ 15.000 de tone, precum şi o mai bună gestionare a acesteia, prin implementarea de automatizări şi adăugarea de echipamente pentru curăţarea mărfii înainte de depozitare. În aceeaşi incintă vor mai fi construite o platformă betonată de 4.000 de metri pătraţi şi o hală de 1.000 de metri pătraţi, ce vor servi drept bază de mecanizare pentru utilajele agricole ale fermei Roşiori. Proiectul este planificat să fie finalizat în luna octombrie a acestui an”, transmit reprezentanţii companiei.

De asemenea, în zona fermei Frumuşani compania a finalizat primul sistem de irigaţii propriu, un proiect pilot pentru o suprafaţă de 125 de hectare, în urma unei investiţii de aproximativ 1,7 milioane de lei. Compania estimează că în anii ce urmează, sistemul alimentat din râul Dâmboviţa va creşte productivitatea la culturile de porumb şi soia.

În prima parte a anului 2021, compania a continuat investiţiile în extinderea suprafeţelor exploatate, iar în luna august Holde a finalizat achiziţia celui de-al treilea nucleu după fermele Roşiori şi Frumuşani, respectiv ferma Videle. Aceasta are o suprafaţă totală de 2.400 de hectare de teren aflate în arendă. În perioada următoare, Holde va începe procesul de modernizare a fermei, investiţiile principale fiind concentrate pe reînnoirea parcului de utilaje agricole şi construirea unui siloz cu o capacitate de 10.000 de tone. Compania se aşteaptă ca ferma să atingă performanţa maximă într-un orizont de doi-trei ani.

„Ne bucurăm că am avut parte de un an agricol mai bun decât 2020 şi am reuşit să demarăm proiecte de modernizare şi optimizare a activităţilor în cadrul fermelor existente. De asemenea, rămânem activi şi în zona de agro-tech. În acest sens menţionăm finanţarea suplimentară de aproximativ 200.000 lei acordată proiectului AgroCity, convertibilă în acţiuni în cadrul următorului plasament derulat de către acesta, precum şi planurile privind achiziţionarea de participaţii minoritare până la finalul anului, pentru sume cuprinse între 750-1 milion de lei, în două startup-uri axate pe dezvoltarea de tehnologii pentru domeniul agriculturii. Aceste investiţii reprezintă oportunităţi de creare de valoare adăugată suplimentară pentru acţionari prin monetizarea ulterioară a creşterii evaluării acestor participaţii minoritare,” spune Iulian Cîrciumaru, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Holde Agri Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO