Burse - Fonduri mutuale

Opt acţiuni vor domina noul indice bursier BET Plus

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

16.06.2014, 00:00 668

Un număr de opt acţiuni, în frunte cu titlurile Fondului Proprietatea, Petrom şi Romgaz, vor deţine o pondere cumulată de 92% din indicele bursier BET Plus care va funcţiona începând din 23 iunie în locul indicelui BET-C al întregii pieţe. Pe 23 iunie, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va lansa un nou indice bursier numit BET Plus din care vor face parte companiile cu un free float mai mare de un milion de euro, cu excepţia SIF-urilor. Free float-ul unei companii este dat de acţiunile disponibile pentru tranzacţionare.

Din indicele BET Plus vor face parte 37 de companii, însă primele opt companii vor deţine o pondere de 92% în indice şi vor determina astfel evoluţia indicelui. Restul de 8% din indice este compus din 29 de companii, cu ponderi de sub 1%, precum acţiunile Bursei de Valori Bucureşti, Conpet, Rompetrol Rafinare, Antibiotice, Biofarm.

Noul indice va avea o capitalizare totală de 24,65 miliarde de lei, compusă din capitalizarea celor 37 de companii. În prezent, bursa are şapte indici, fiecare dintre aceştia redând evoluţia celor mai lichide companii, a companiilor din sectorul financiar sau a celor din sectorul energetic. Indicii bursieri sunt urmăriţi în principal de investitorii instituţionali care îşi construiesc portofoliile în funcţie de structura acestor referinţe. Indicele BET-C, care acum redă evoluţia tuturor acţiunilor listate, cu excepţia SIF-urilor, în număr de 75, nu va mai fi calculat începând cu 23 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO