Burse - Fonduri mutuale

Optimism pe Wall Street: Analiştii se aşteaptă ca indicele S&P 500 să câştige 227,8 dolari per acţiune în 2022, peste prognozele lansate la sfârşitul anului trecut

227,8 dolari per acţiune înseamnă un plus de circa 5% faţă de nivelul la care a ajuns ieri S&P

227,8 dolari per acţiune înseamnă un plus de circa 5% faţă de nivelul la care a ajuns ieri S&P

Autor: Eduard Ivanovici

08.04.2022, 15:51 559

Înainte de escaladarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina, analiştii de pe Wall Street îşi actualizau în creştere estimările de venituri pentru 2022 şi 2023, însă de la declanşarea războiului, riscurile geopolitice au devenit una dintre principalele temeri ale investitorilor, indicele american S&P 500 ajungând pe 24 februarie la 4.114 puncte, notează Yahoo Finance.

Între timp, inflaţia a continuat să crească într-un ritm alarmant, ceea ce a forţat Rezerva Federală (Fed – banca centrală americană) să semnaleze o înăsprire mult mai agresivă a politicii monetare.

Totuşi, în pofida tuturor obstacolelor, analiştii au continuat să îşi actualizeze în sus prognozele.

Conform analiştilor chestionaţi de FactSet, S&P 500 poate câştiga 227,8 dolari per acţiune în 2022, cu 2% peste estimările lansate pe 31 decembrie 2021, respectiv 223,43 dolari. 

227,8 dolari per acţiune înseamnă un plus de circa 5% faţă de nivelul la care a ajuns S&P după şedinţa de ieri, adică 4.500 de puncte.

Nivelul de rezilienţă poate fi explicat parţial de rezultatele producătorilor de energie, „alimentate” de preţurile tot mai mari din ultimele luni.

„O porţiune semnificativă a noilor date vine din sectorul energetic, în timp ce companiile expuse la preţurile ridicate ale energiei au afişat scăderi minore”, spune Binky Chadha, strateg specializat în pieţele de capital, Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania.

În Statele Unite, finanţele businessurilor şi consumatorilor sunt extrem de sănătoase, scrie Yahoo Finance. În timp ce companiile continuă să investească agresiv în operaţiuni, consumatorii – în ciuda obstacolelor create de inflaţie – continuă să cumpere bunuri şi servicii, după ce economiile suplimentare din timpul pandemiei au depăşit, în total, 2.500 de miliarde de dolari, potrivit unei analize tker.co. La polul opus, gradul ridicat de economii le-a permis companiilor să-şi majoreze preţurile.

Lunile viitoare vor dovedi, însă, veridicitatea estimărilor.

De la începutul anului, S&P 500 a scăzut cu 6,2%, însă a crescut cu 7,9% în ultima lună, neluând în calcul dinamica şedinţei de tranzacţionare de astăzi. Nasdaq Composite şi Dow Jones Industrial Average s-au depreciat cu 12,% şi 5,5% în 2022, însă indicii sunt pe plus cu 8,6%, respectiv 6% în ultima lună, arată datele Investing.com.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO