Burse - Fonduri mutuale

Optimismul extern susţine creşterile în debutul anului la bursa din Bucureşti

Optimismul extern susţine creşterile în debutul anului...

Autor: Monica Juganaru

12.01.2014, 20:03 303

Bursa de la Bucureşti a încheiat ultima şedinţă a săptămânii trecute în urcare cu 0,27%, în linie cu bursele vest-euro­pene, pe fondul celei mai mari lichidităţi din acest început de an.

Indicele german DAX a urcat vineri cu 0,55%, cel francez CAC-40 a urcat cu 0,6%, iar bursa din Ma­rea Britanie a adău­gat 0,7% după ce producţia industrială din Franţa a avansat mai mult decât se aşteptau analiştii, iar preşedintele BCE a menţinut dobân­da de re­fe­rinţă spunând că eco­no­mia zonei euro va începe să se bazeze pe re­venirea treptată a ce­rerii interne.

Lichiditatea pe piaţa acţiunilor a fost sus­ţinută de mai multe tranzacţii speciale im­portante cu acţiuni Fondul Proprie­tatea şi SIF-uri.

Pe piaţa principală investitorii s-au orientat în special spre acţiuni bancare, titlurile Băncii Carpatica avansând cu 4,1%, iar cele ale Băncii Transilvania s-au apreciat cu 2,1% în contextul politicii de relaxare a BNR, care a redus do­bân­da de referinţă săptămâna trecută şi rezervele minime obligatorii.

Tranzacţiile cu acţiuni Banca Tran­sil­vania s-au cifrat vineri la 1,5 mil. lei.

Cele mai tranzacţionate titluri au fost cele ale Romgaz, care au scăzut uşor, cu 0,4%, pe un rulaj de 6 mil. lei, după ce se apreciaseră joi cu 1,4%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut de asemenea cu 0,1% pe al doilea rulaj din piaţă, de 2,8 mil. lei, iar titlurile Transgaz au urcat cu 1,3% şi au făcut obiectul unor tranzacţii de 2,7 mil. lei.

Majoritatea SIF-urilor au marcat creşteri vineri, cel mai mare avans fiind con­semnat de SIF Banat-Crişana, care a urcat cu 1,5%, urmat de acţiunile SIF Tran­sil­vania, care au câştigat 1%. Creş­terile vin în contextul în care cele mai multe SIF-uri deţin acţiuni bancare, care s-au apreciat în ultima perioadă.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis în urcare cu 0,42%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au pla­sat indicele BET-NG cu 0,32% peste închiderea se­siunii anterioare.

Indicele BET-FI, al ac­ţiu­nilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prie­tatea (FP), a închis cu 0,44% peste nivelul de joi. În acelaşi timp, indicele ex­tins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,48%. In­dicele reflectă evoluţia pri­me­lor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichi­di­tate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,6% peste nivelul de joi.

Pe piaţa principală, acţiunile Rom­gaz (SNG) au fost cele mai tran­zac­ţio­nate, cu operaţiuni de 6,06 milioane lei. Titlurile au închis la o cotaţie de 34,65 lei, cu 0,35% sub referinţă.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat OMV Petrom (1,87 mil. lei), SIF Moldova (1,72 mil. lei ) şi Banca Tran­silvania (1,54 mil. lei).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO