Burse - Fonduri mutuale

Orice scumpire cu 1 dolar a petrolului ar aduce 85 mil. lei la profitabilitate OMV Petrom în 2022. Ce buget are pentru acest an cea mai mare companie listată la Bursa de la Bucureşti

Orice scumpire cu 1 dolar a petrolului ar aduce 85 mil....

Autor: Liviu Popescu

21.03.2022, 16:56 573

Pe fondul scăderii producţiei de hidrocarburi din cauza declinului natural şi ca urmare a vânzării unor zăcăminte, la care se adaugă cererea mai redusă pentru gaze naturale, scăderi care nu sunt suficiente pentru a compensa scumpirea ţiţeiului şi a gazelor, Petrom şi-a bugetat pentru 2022 un profit mai mare cu doar 6% faţă de cel realizat în anul precedent dar vânzări mai mici cu 1%.

Astfel, OMV Petrom – cea mai mare companie listată la Bursa de la Bucureşti, şi-a bugetat pentru 2022 un profit net de 2,84 miliarde de lei şi venituri de 21,3 miliarde de lei, în timp ce investiţiile se ridică la aproximativ 4,3 mld. lei, faţă de cele de 2,8 mld. lei în anul precedent, potrivit bugetului supus votului acţionarilor pe 27 aprilie 2022.

“Veniturile din vânzări vor fi uşor sub nivelul din 2021 ca urmare a scăderii volumelor de vânzări de gaze naturale şi de energie electrică , efect parţial redus ca urmare a creşterii preţurilor la gaze naturale. Se aşteaptă ca rezultatul din exploatare în 2022 să beneficieze de pe urma îmbunătăţirii mediului de piaţă, de stabilitatea cererii pentru energie electrică şi produse petroliere şi de continuarea programelor de optimizare a costurilor”, se arată în bugetul Petrom.

Rezultatul din exploatare bugetat pentru 2022 este de 3,4 mld. lei, în urcare cu 2% faţă de anul precedent, compania estimând că acesta va beneficia de pe urma îmbunătăţirii mediului de piaţă, de stabilitatea cererii pentru energie electrică şi produse petroliere şi de continuarea programelor de optimizare a costurilor.

Bugetul a fost realizat pe baza unui preţ mediu al barilului de petrol Brent de 65 de dolari (comparativ cu 110 dolari cât se tranzacţiona luni şi 71 de dolari cât a fost media în 2021), cu marje de rafinare estimate în jur de 6 dolari pe baril. Pentru preţul gazului Petrom menţionează că se aşteaptă “să se situeze peste nivelul din 2021”.

Compania menţionează că orice scumpire cu 1 dolar a barilului aduce 85 mil. lei (17 mil. euro) pentru profitul operaţional EBIT. Pe de altă parte orice scumpire cu 1 euro a gazului înseamnă 10-15 mil. euro în plus pentru profitabilitatea companiei iar o apreciere a cursului cu 5 cenţi faţă de euro ar aduce un câştig de 35 mil. euro.

Însă pe indicatorii de performanţă pentru 2022 aspectele bugetate sunt pe scădere comparativ cu cele realizate în 2021, producţia de hidrocarburi fiind estimată la 42,3 milioane baril echivalent petrol (BEP), minus 9%, iar cea de gaze naturale în scădere cu 10%.

Petrom menţionează că cererea de gaze naturale se estimează că va fi mai mică decât cea din 2021, în timp ce vânzările de gaze naturale ale companiei se aşteaptă să scadă comparativ cu anul precedent, în principal din cauza surselor de aprovizionare reduse. În acelaşi timp, ne aşteptăm ca cererea de energie electrică să fie la un nivel similar cu anul 2021 şi producţia netă de electricitate să scadă comparativ cu cea din 2021, adaugă Petrom.

 “În România, producţia zilnică de hidrocarburi este estimată să se situeze la 115,9 kboe/d, în scădere cu 8,9% comparativ cu 2021; această scădere reflectând în principal declinul natural şi vânzarea de zăcăminte. Fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului, declinul este estimat în Romania la circa 7% faţă de 2021”.

Vânzările de gaze naturale se estimează că vor scădea cu 16,2% faţă de 2021, ca urmare a reducerii producţiei proprii. “Producţia netă de energie se aşteaptă să scadă cu 35,3% comparativ cu 2021, în contextul unei revizii planificate a centralei electrice de la Brazi”.

Cele mai mari investiţii bugetate ale Petrom în 2022, respectiv 2,7 mld. lei, urmează să fie în exploatare şi producţie. “Forajul a până la 60 de sonde, efectuarea a până la 600 lucrări de intervenţie capitalizate la sonde, selectarea proiectelor de EOR/IOR precum şi investiţii de modernizarea facilităţilor actuale (integritate şi conformitate)”.

Compania a alocat şi 900 mil. lei la capitolul contingent, cel care se referă la posibilitatea de a accelera unele dintre proiectele strategice (de exemplu M&A Bioetanol, proiectele fotovoltaice).

Petrom are 27 mld. lei capitalizare iar luni după-amiază acţiunil se tranzacţionează la 0,474 lei pe unitate, minus 4,8% în 2022. Spre comparaţie indicele BET are minus 2,4%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO