Burse - Fonduri mutuale

Ovidiu Artopolescu, fostul şef al Microsoft Romania, este noul preşedinte al consiliului de supraveghere la Transelectrica

Ovidiu Artopolescu, fostul şef al Microsoft Romania,...

Autor: Andrei Chirileasa

04.06.2013, 11:22 853

Ovidiu Artopolescu, fostul CEO al Microsoft Romania în perioada 2004-2007 şi fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, a fost numit în funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere al companiei de transport a energiei electrice Transelectrica Bucureşti (TEL).

El este licenţiat în automatică şi calculatoare şi a fost ales în consiliul de supraveghere al companiei în noiembrie 2012, fiind reconfirmat în urma adunării generale a acţionarilor de săptămâna trecută în care au fost aleşi membrii CS conform Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă în companiile de stat.

În consiliul de supraveghere au mai fost aleşi Dănuţ Sandu, preşedintele executiv al MKB Nextebank, Ion-Toni Teau, CEO-ul producătorului de plăci ceramice Lasselsberger, Ştefan Bucătaru, fostul CEO al Teraplast Bistriţa, Ciprian Diaconu, director al Transelectrica, iar din partea acţionarilor minoritari au fost aleşi Radu Bugică, managerul fondului de investiţii american SigmaBleyzer, din partea Fondului Proprietatea, şi Andrei Pogonaru, fiul omului de afaceri Florin Pogonaru, din partea SIF Oltenia.

Transelectrica a anunţat şi componenţa celor cinci comitete consultative înfiinţate în cadrul CS. Andrei Pogonaru este membru în trei dintre ele: comitetul de nominalizare şi remunerare, care ar urma să propună directorul general şi remuneraţia acestuia, comitetul de audit şi comitetul financiar şi de dezvoltare.

Membrii consiliului de supraveghere al Transelectrica vor avea un salariu net lunar de 7.000 de lei, iar cei care fac parte din comitete consultative (adică toţi), vor mai primi o remuneraţie suplimentară de 3.000 de lei (net pe lună).

Astfel, veniturile membrilor CS ajung la 10.000 de lei net pe lună (circa 2.270 de euro).

Transelectrica a avut anul trecut afaceri de 2,726 mld. lei şi un profit net de 34,5 mil. lei. Compania are o capitalizare de 982 mil. lei.

Statul deţine, prin Ministerul Finanţelor, 58,7% din acţiunile companiei, Fondul Proprietatea are 13,5%, iar SIF Oltenia are peste 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO