Burse - Fonduri mutuale

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: O bancă de investiţii dedicată ar schimba radical bursa locală

Ovidiu Dumi­trescu: Trebuie să existe cel puţin o instituţie, privată, dedicată susţinerii şi garantării listărilor pe piaţa locală

Ovidiu Dumi­trescu: Trebuie să existe cel puţin o instituţie, privată, dedicată susţinerii şi garantării listărilor pe piaţa locală

Autor: Anelis Baciu

25.03.2016, 00:03 531
O instituţie privată dedicată susţinerii şi garantării IPO-urilor ar putea încuraja investitorii să finanţeze şi companii private mici, nu doar marile companii de stat care se listează pe bursă, consideră Ovidiu Dumi­trescu, director general adjunct al brokerului Tradeville.

„În mediul bursier actual din ţara noastră, riscul ca un IPO să nu aibă succes este destul de mare (a se vedea cazul AdePlast), iar un antreprenor local care doreşte să se listeze nu are o contraparte cu care să discute încă de la început şi care să îi poată garanta că, dincolo de parcursul administrativ inerent, care durează cel puţin câteva luni de zile, va primi suma pe care doreşte să o atragă.  Şi atunci ce este de făcut? Răspunsul este că trebuie să existe cel puţin o instituţie, privată, dedicată susţinerii şi garantării acestor listări pe piaţa locală. O putem numi „bancă de investiţii cu focus local“, deşi modul exact de organizare este mai puţin important“, scrie Ovidiu Du­mitrescu într-o opinie transmisă ZF.

Directorul adjunct al Tradeville spune că pentru început această bancă de investiţii nu ar trebui să aibă un capital foarte mare, întrucât s-ar putea orienta către companii care vizează IPO-uri de unu până la trei milioane de euro.

„Ar putea începe cu 12-15 milioane de euro, urmând să atragă şi finanţare, după câţiva ani în care şi-ar dovedi viabilitatea, prin împrumuturi şi apoi chiar prin propria listare. Am avea, astfel, un Donaldson, Lufkin & Jenrette românesc, o afacere care ar contribui nu doar la finanţarea economiei, dar ar genera şi un profit generos investitorilor cu resursele şi iniţiativa de a o finanţa şi cu răbdarea de a îi permite să se dezvolte pe un orizont mai degrabă de 10 ani“, completează Dumitrescu.

El spune că au mai existat tentative de a construi surogate pentru o astfel de bancă de investiţii, cum ar fi diverse fonduri sau chiar credite acordate cu ocazia IPO-urilor recente ale companiilor de stat.

„Deşi au reprezentat soluţii de moment care au permis finalizarea cu succes a unor IPO-uri, ideea că aceste abordări pot avea acelaşi efect cu cel al unui «underwritting» ones, la lumina zilei şi cu capitalul permanent al unei bănci de investiţii, este, mai degrabă, o iluzie.“

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24