Burse - Fonduri mutuale

Ovidiu Fer, Wood & CO.: Nu cred că ce a fost mai rău a trecut

Ovidiu Fer, Wood & CO.: Nu cred că ce a fost mai rău a trecut

Autor: Stefan Musgociu

10.08.2011, 00:00 779

Bursa a încheiat ziua de marţi în scădere cu 3,37% după oşedinţă agitată şi dominată de panica investitorilor, care în jurulprânzului au dus la prăbuşirea pieţei cu până la 12,3%, subpresiunea declinului burselor externe.

Bursa a scăzut în ultimele trei şedinţe, astfel că indicelegeneral al pieţei, BET-C, este cu 14,84% sub nivelul de joi.

Astfel, bursa a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 15luni. La închiderea de marţi indicele BET-C se plasa la 2.666,86puncte, un nivel mai redus fiind înregistrat doar la 25 mai2010.

"Sunt retrageri de bani şi fondurile trebuie să vândă, apetitulpentru risc acum este spre zero şi există riscul ca toată situaţiasă se prelungească foarte mult. Cred că sunt mai mult speculatorişi aşa-zişi «bottom fishers» (care cumpără la preţuri foarte mici -n. r.) decât cei care se bazează pe elementele fundamentale alecompaniilor. Nu cred că răul a trecut încă", a declarat Ovidiu Fer,analist la casa de brokeraj cehă Wood & Co., caretranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti.

El crede că după şedinţa Fed de marţi seara este posibil cadeclinul să se tempereze, însă trendul descendent poate dura pesteun an.

"Este foarte foarte greu de estimatat. Oricum, prin reducerearatingului SUA trebuie să se schimbe un pic sistemul de referinţă",a mai spus analistul.

În primele minute ale şedinţei bursa a scăzut cu 3,5%,investitorii reacţionând pe de o parte la corecţiile de până la 6%consemnate luni de bursele din SUA, dar piaţa era liniştită, încondiţiile în care pieţele vest-europene afişau creşteri de circa2%.

Totuşi, ceea ce părea a fi o zi în care investitorii îşi vorputea "trage sufletul" după două şedinţe de corecţii dure s-atransformat în coşmar pentru aceştia. În jurul orei 11:00, pieţelemature din Europa au revenit pe scădere, iar corecţiile s-auaccentuat la 4%.

Reacţia a fost mult mai dură pe piaţa de la Bucureşti, care aintrat pe o linie puternic descendentă, astfel că până la ora 12:30cotaţiile s-au prăbuşit cu până la 12,3%. Acţiuni precum SIFOltenia (SIF5), SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SSIF Broker (BRK) aurămas fără ordine de cumpărare, iar limita de variaţie le-a fostextinsă la 25%.

În jurul orei 12:40 titlurile SIF Oltenia erau în picaj cu22,9%, consemnând cea mai dură corecţie din piaţă.

După ora 12:45, piaţa a început să îşi tempereze declinul, iarpreţurile unor acţiuni importante, precum SIF-urile şi FP s-auretras din minimele atinse. Şeful departamentului de analiză alfirmei de brokeraj BT Securities Dan Rusu spune că presiunea pepieţele financiare este determinată de aşteptările investitorilorcu privire la revenirea economiei mondiale în recesiune, iarreducerea ratingului SUA a alimentat aceste temeri.

"Minimele din 2009 ale pieţelor de capital din întreaga lume nusunt de neînvins şi la nivel macro economia globală nu va scăparepede dintr-o criză venită în urma unei succesiuni de bulefinanciare care s-au format şi au implodat în ultimii zece ani.Prin urmare, ne aşteptăm în cel mai bun caz la o recesiune marca«double-dip» şi în cel mai rău caz la o deflaţie în toată regula,în genul Japoniei", a afirmat Rusu.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti bursele de la Frankfurtşi Londra erau în scădere cu până la 0,7%, în timp ce piaţa de laParis avansa cu 0,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO