Burse - Fonduri mutuale

Pană de idei: Romgaz ţine banii la bancă şi aşteaptă creşterea profitului tot din scumpirea gazului

Pană de idei: Romgaz ţine banii la bancă şi...

Autor: Radu Bostan

01.05.2015, 00:08 640

Prizonieră între graniţe, unde consumul scade an de an, Romgaz nu are altă idee să-şi dezvolte businessul decât să ardă gazul pentru lumină şi să-şi ţină banii în depozite la dobânzi de 1,5%.

Top managementul Romgaz (simbol bursier SNG) a or­ga­nizat ieri o telecon­ferinţă cu analiştii pentru a pre­zenta rezultatele din anul 2014 şi perspectivele de dezvoltare - în linii mari, să facă acelaşi lucru ca şi până acum, anume să extragă şi să vândă gaze naturale în România. Cere­rea internă este în scădere, dar o înce­tinire a ritmului producţiei este exclusă deoarece i-ar eroda cifra de afaceri şi profitul, astfel că Romgaz vede în termocentrala Iernut un debuşeu pentru un posibil viitor surplus de gaz.

„Intenţionăm să rămânem pe core business şi să folosim Iernut pentru a optimiza consumul de gaze naturale“, au spus reprezentanţii Romgaz.

Preluată în 2013 în schimbul stingerii creanţei de 653 milioane de lei la o altă companiei de stat, Electrocentrale Bucureşti, centrala Iernut este o relicvă din anii 1960. Centrala are o putere instalată de 800 MW, însă după 2020 va mai funcţiona doar cu două grupuri de câte 100 MW, restul urmând să fie închise deoarece nu respectă normele de mediu. Dar piaţa energiei electrice îi este adversă şi la capacitatea actuală de funcţionare, în contextul în care preţul mare al gazelor şi preţul mic al electricităţii „conspiră“ pentru a ţine şi termocentrala modernă a OMV Petrom (SNP) sub limita rentabilităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO