Reprezentanţii Depozitarului Central promit că până la sfârşitul acestui an vor finaliza proiectul de separare a post-tradingului de trading, elementul-cheie care lipsea pentru ca investitorii să tranzacţioneze prin conturi globale „pline“ pe bursa de la Bucureşti, la fel ca pe restul pieţelor externe.
„Vor exista conturi dedicate pentru tranzacţionare şi conturi separate pentru evidenţa instrumentelor financiare în vederea realizării decontărilor. Acest lucru va conduce la reducerea riscurilor şi la creşterea vitezei de execuţie a instrucţiunilor, eliminând totodată una dintre barierele care menţin România în categoria pieţelor de frontieră“, a declarat Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central.
De şase ani de când criza a alungat investitorii de pe bursă brokerii spun că din cauza că nu există conturi globale marile fonduri străine au plecat de pe bursa românească şi a scăzut lichiditatea. Investitorii instituţionali sunt obişnuiţi să tranzacţioneze prin conturi globale, iar lipsa lor de pe piaţa locală îngreuna accesul lor la acţiunile româneşti.
Bursa de la Bucureşti are un sistem de tranzacţionare prin conturi globale din 2011, însă pentru că operaţiunile de tranzacţionare nu au fost separate de cele de post-tranzacţionare, sistemul local de tranzacţionare îndeplineşte în prezent doar pe jumătate cerinţele conturilor globale.
Conturile globale le permit brokerilor să introducă printr-un singur cont toate ordinele de cumpărare sau de vânzare date de clienţi, iar după ce realizează tranzacţia intermediarul împarte acţiunile în contul fiecărui client, în funcţie de instrucţiunea dată de acesta.
„Este unul dintre factorii decisivi dacă vrem să aveau fluxuri importante de capital intrate pe piaţă. Aceste schimbări sunt în ton cu dezvoltarea pieţei pentru că dacă nu le facem, BVB va deveni mai puţin competitivă faţă de celelalte pieţe“, spune Ludwik Sobolewski.
Reprezentanţii Depozitarului Central mai spun că în ceea ce priveşte implementarea împrumutului de acţiuni există neclarităţi în legătură cu nivelul de taxare a operaţiunilor de împrumut, aspecte aflate în prezent în atenţia grupului de lucru Great Barriers Shift pentru eliminarea barierelor care stau în calea dezvoltării bursei.
Aceştia mai spun că începând cu anul viitor companiile listate pe bursă vor fi obligate să plătească dividendele către acţionari prin intermediul Depozitarului Central, care nu va impune taxe pentru acest serviciu.
„Printre beneficiile plăţii dividendelor prin Depozitarul Central se numără faptul că investitorii de pe bursă vor primi în acelaşi timp dividendele, nu vor mai exista reguli de distribuire diferite de la un emitent la altul, cu alte cuvinte un tratament egal al investitorilor. În plus este un cost mai mic pentru emitent pentru că Depozitarul nu percepe costuri pentru acest serviciu. Sistemul va fi implementat după aprobarea ordonanţei de urgenţă de către Guvern, care ar trebui să aibă loc până la sfârşitul acestei luni“, spune Adriana Tănăsoiu.
Ea mai spune că este în discuţie şi suplimentarea Fondului de Garantare de la valoarea de 4 milioane de lei pentru că acesta nu este corelat cu valoarea decontărilor realizate de brokeri şi creşte riscurile decontării, una dintre propunerile discutate fiind ca participanţii să aducă nivelul din Fondul de Garantare la 6 milioane de lei şi dacă poziţia netă decontată de broker depăşeşte suma din Fondul de Garantare, participantul va trebui să depună o sumă suplimentară, sau active lichide care pot fi lichidizate în maximum două ore. Proiectul este încă în discuţie, aceste aspecte nefiind definitivate.
„În plus faţă de aceste proiecte lucrăm la adaptarea sistemului pentru platforma pan europeană de decontare care va permite decontarea tranzacţiilor în euro la costuri cu până la 80% - 90% mai mici decât în prezent, după implementare astfel de decontări urmând să se realizezez ca o decontare locală obişnuită“, a conchis Tănăsoiu.