Burse - Fonduri mutuale

Panait, KTD: Cred ca este vorba doar de o corectie de durata medie

21.05.2008, 20:36 16

"Cred ca s-au adunat mai multi factori care au dus la scaderea de ieri. In primul rand, multe din actiunile lichide se aflau pe parcursul sedintei de luni in apropierea pragurilor de rezistenta pe termen scurt, semnalul parand a fi de incredere. In plus, am avut parte de patru zile de cresteri, dintre care trei au inregistrat aprecieri semnificative, s-a ajuns la un nivel ridicat al lichiditatii, tranzactiile scazand in cele din urma in sedinta de ieri. De asemenea, si corectiile de pe pietele externe a contribuit la situatia de ieri de la Bursa", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a pierdut ieri circa 0,5%, principalele scaderi din cadrul indicelui fiind suferite de Banca Transilvania (TLV), cu o pierdere de circa 2,2%, si de Broker Cluj (BRK), cu o scadere de 1,8%. Singurele societati din cadrul BET care au inregistrat aprecieri in sedinta de ieri au fost Antibiotice Iasi (ATB), cu o crestere de aproape 1,4%, si Impact Bucuresti (IMP), cu o apreciere de 0,7%.
Indicele general al pietei, BET-C, a pierdut 0,4%, in vreme ce societatile de investitii financiare au fost cele mai afectate de scaderi, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, scazand ieri cu 1,3%. Dintre SIF-uri, SIF Banat-Crisana (SIF1) a inregistrat ieri cea mai mare pierdere, de 1,6%, dupa ce in sedinta de tranzactionare de luni titlurile societatii au atins o crestere de 0,8%.
"Nu cred ca este un nou inceput de scaderi importante, ci doar o corectie ce poate tine doua zile sau putin mai mult. Raman la parerea ca nu este vorba decat de o corectie de intensitate si durata medie. Saptamana aceasta trebuie sa vedem cum se consolideaza piata si cum evolueaza preturile, dupa care cumparatorii se vor manifesta din nou", spune Panait.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 8,5 milioane de euro (30,7 milioane de lei), pe fondul unui volum ridicat, de 57,7 milioane de actiuni. Grupul SIF-urilor a atins un rulaj de 2,9 mil. euro (10,5 mil. lei), reprezentand o treime din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa. Piata RASDAQ a atins in sedinta trecuta un rulaj de 0,8 milioane de euro (3 milioane de lei), indicele general al pietei, RASDAQ-C, apreciindu-se cu 0,1%.
Pietele internationale au inregistrat ieri scaderi mai puternice decat cele suferite de Bursa de la Bucuresti. Astfel, indicele francez CAC 40 scadea spre sfarsitul sedintei de ieri cu circa 1,2%, in vreme ce indicele german DAX pierdea 0,9%. In Marea Britanie, indicele FTSE 100 se deprecia cu 1,4%, in vreme ce ultima sedinta din Statele Unite a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o apreciere de 0,3%.
"De obicei perioada de vara este una mai lenta in conditii normale, insa in momentul de fata nu ne aflam in aceasta situatie. Este o presiune destul de mare pe managerii de active si nu cred ca acestia vor mai pleca in vacante prelungite, ci se vor implica in piata", spune Panait.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO