Burse - Fonduri mutuale

Panait, KTD: Volatilitatea va creste odata cu raportarile financiare

Panait, KTD: Volatilitatea va creste odata cu raportarile financiare
02.07.2009, 18:22 17

Bursa a continuat si ieri tendinta descendenta de la inceputul saptamanii, de data aceasta pe o lichiditate in crestere care s-a ridicat la aproape 3 mil. euro. La nivelul indicatorilor, societatile financiare au consemnat cea mai mare scadere din sedinta de ieri, de 1,6%, in vreme ce companiile din sectorul energetic, grupate sub indicele BET-NG, au urcat cu 0,8% fata de referinta, la nivelul de 500 de puncte.

Specialistii sunt de parere ca odata cu apropierea perioadei de raportari este posibil ca volatilitatea pe piata locala sa creasca, la fel si lichiditatea pietei, care va varia intre 3 si 5 mil. euro zilnic.
"Ma astept ca in perioada urmatoare lichiditatea pietei sa creasca odata cu apropierea perioadei de raportari financiare la trimestrul doi. O crestere a lichiditatii va duce la o amplificare a volatilitatii in piata si este posibil sa asistam la o intrare mai energica a investitorilor speculativi in piata, in perioada urmatoare", a declarat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
El a mai apreciat ca stirile din perioada urmatoare cu privire la societatile financiare vor contribui, de asemenea, la cresterea volatilitatii, investitorii speculativi fiind tentati sa intre in piata pentru a marca profituri punctuale.
"Pe piata interna, evenimentele pe SIF-uri cu privire la eliminarea pragului de detinere si tot demersul de modificare a legislatiei vor contribui la cresterea volatilitatii, iar investitorii speculativi vor profita de fiecare intrunire a comisiilor parlamentare de dezbatere a initia-tivei", a explicat Panait.
La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cea mai mare scadere, de 2,4%, fata de referinta, coborand astfel la pretul de 0,02 lei/actiune. Restul SIF-urilor au inregistrat scaderi in medie de 1%.
BRD si Banca Transilvania (TLV) au revenit si ele pe minus, coborand la preturile de 8,2 lei/actiune si respectiv 1,14 lei/titlu, in cazul actiunilor bancii clujene. "Nu ma astept la surprize in piata pe perioada de raportari, dar cred ca sectorul energetic si in principal companiile petroliere sa raporteze rezultate mai bune, pe fondul cresterii pretului la petrol si implicit la carburanti. In rest, cred ca toti investitorii se asteapta la rezultate proaste", a adaugat Panait.
In sectorul energetic, societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TNG) au inregistrat cele mai mari cresteri, de aproape 1% si respectiv 3%, in vreme ce actiunile companiei petro-liere Petrom (SNP) au avansat cu doar 0,4% fata de referinta. Titlurile Rompetrol Rafinare au coborat cu aproape 0,5%, pana la pretul de 0,045 lei/actiune. "Am impresia ca deja s-a conturat o tendinta generala descendenta, in special pe pietele externe. Insa fluctuatii exista, si astfel e greu de facut aprecieri cu privire la evolutia pietelor in perioada urmatoare. Tocmai din aceasta cauza cred ca in urmatorii doi ani cel putin speculatorii vor domina piata", a continuat Panait.
Pe plan extern principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidere corectii ceva mai pronuntate decat piata locala, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele german DAX, care a pierdut 2,7% fata de referinta. Indicele francez CAC 40 si cel european Euro Stoxx 50 marcau corectii de 2,1%, cea mai mica depreciere fiind consemnata de indicatorul britanic FTSE 100, care cobora cu 1,8% fata de referinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO