Burse - Fonduri mutuale

Paradoxul Alro: producţia creşte, preţul aluminiului creşte, dolarul creşte, dar profitul scade

Paradoxul Alro: producţia creşte, preţul aluminiului creşte, dolarul creşte, dar profitul scade
17.08.2010, 23:54 337

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) - una dintre celemai mari companii locale -, controlat de grupul Vimetco, deţinut deinvestitori ruşi, a înregistrat o scădere cu 18% a profitului netîn primul semestru, la un nivel de 28,9 mil. lei (8,9 mil. euro),deşi paradoxal a beneficiat de factori mult mai favorabili decât înprimele şase luni din 2009.

Astfel, preţul aluminiului a atins la bursa din Londra o cotaţiemedie de 2.160 dolari/tonă în primul semestru din 2010, în creşterecu 48% faţă de nivelul mediu din primele şase luni ale anuluianterior. Vânzările fizice au crescut, de asemenea, în condiţiileîn care Alro a produs cu 13,8% mai mult aluminiu primar în acelaşiinterval, iar producţia de aluminiu procesat (cu valoare adăugatămai mare) s-a dublat. Cursul mediu de schimb al dolarului s-amenţinut în primul semestru la un nivel apropiat de 3,16 lei/dolar.În perioada ianuarie-iunie 2009 cursul mediu al dolarului a fost de3,17 lei.

"Explicaţia ar putea fi un transfer de profit în cadrul grupuluicare se practică la coloşii de acest gen unde interesulacţionarilor minoritari este foarte redus din cauza free-floatuluifoarte mic. Şi rezultatul din exploatare pe trimestrul al doilea arfi trebuit să fie mai bun", a comentat un analist din piaţă.

În trimestrul al doilea, Alro a trecut pe pierdere cu 22 mil.lei, după ce înregistrase un câştig net de 8 mil. lei în acelaşiinterval din 2009. Aceasta în ciuda faptului că vânzărileproducătorului de aluminiu au crescut în perioada aprilie-iunie cuaproape 40%, la 461 mil. lei (circa 108 mil. euro). Rezultatulnegativ a fost cauzat de pierderile înregistrate din operaţiunilefinanciare. "Rezultatul financiar este negativ în sumă de -103 mil.lei, rezultat afectat de înregistrarea pe cheltuieli a diferenţelorde curs valutar în sumă de 220 mil. lei", se arată în raportulsemestrial al companiei.

Este pentru prima dată în ultimii patru ani când Alro Slatinaînregistrează pierderi pe partea financiară. Practic, rezultatulnegativ înregistrat de companie din acest segment pe primulsemestru este mai mare şi decât câştigurile obţinute în cei treiani anteriori din activităţi financiare, care au cumulat 77,3 mil.lei.

Deşi Alro ar fi trebuit să beneficieze de întărirea dolaruluifaţă de moneda locală pentru că exportă o mare parte a producţiei,iar vânzările companiei sunt în dolari, firma are şi datorii învalută, a căror valoare a fost reevaluată la 30 iunie la un cursmult mai mare decât cel mediu de pe parcursul primei jumătăţi aanului şi decât cel de la finele anului precedent.

Potrivit calculelor ZF, diferenţele de curs negativ cauzate dereevaluarea datoriilor de 180 mil. dolari ale Alro, care au fostrefinanţate în august printr-un credit de la BERD, s-ar fi ridicatla 114 mil. lei în primul semestru, după ce dolarul s-a apreciat dela un nivel de 2,93 lei la finele anului 2009, ajungând la 3,56 leiîn data de 30 iunie, reprezentând un avans de 21%.

Răspunsul pentru diferenţa de cheltuieli până la nivelul de 220de milioane de lei s-ar putea regăsi în pierderile financiarecauzate de importul de materii prime din afară şi costurile derefinanţare ale datoriilor companiei, care a semnat recent un acordîn valoare de 180 mil. dolari cu BERD.

"Procesul de refinanţare a datoriei către BERD a implicat şialte costuri care au majorat cheltuielile financiare. Nu exclusiv,dar o parte din costuri au fost cauzate de aceste cheltuieli", auprecizat reprezentanţii companiei.

Ruşii de la Vimetco au repornit în luna octombrie a anuluitrecut combinatul de la Tulcea, Alum, care furnizează Alroprincipala materie primă, alumina calcinată, totuşi contracte defurnizare către combinatul din Slatina au fost semnate în 2010 doarpentru perioada iunie-decembrie şi s-au cifrat la 344,6 mil. lei,potrivit raportărilor companiei de pe Bursă.

"Finalizarea procesului de refinanţare, ca soluţie principalăpentru restructurarea financiară a datoriilor companiei, va permiterevenirea cheltuielilor financiare la un nivel normal", spunreprezentanţii Alro.

Alro Slatina (ALR) a ajuns în luna iulie la o înţelegere destingere a litigiului cu furnizorul de alumină calcinată ViewsideMarkets Inc, de la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Londra,termenii fiind însă confidenţiali. Iniţial, Viewside Markets Inccerea daune de 31-34 mil. dolari în legătură cu rezilierea unuicontract încheiat în 2008.

Alro nu a declarat în raportul semestrial faptul că litigiul arfi influenţat rezultatele financiare pe primele şase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO