Burse - Fonduri mutuale

Pariurile investitorilor pe creşterea preţului petrolului au ajuns la un maxim record

Preţul petrolului Brent a scăzut marţi cu 0,63%, la 55,14 dolari, în timp ce preţul pentru West Texas Intermediate a ajuns la 53,16 dolari barilul

Preţul petrolului Brent a scăzut marţi cu 0,63%, la 55,14 dolari, în timp ce preţul pentru West Texas Intermediate a ajuns la 53,16 dolari barilul

Autor: Ştefan Stan

25.01.2017, 00:03 1229

Fondurile de investiţii şi-au mărit pa­riurile pe creşterea preţului petrolului la un nivel record, ceea ce susţine reve­ni­rea unei pieţe impulsionate de pla­fo­nările impuse de Organizaţia Ţărilor Ex­portatoare de Petrol (OPEC) şi de alţi producători la nivel global, scrie Financial Times.

Datele arată că poziţiile pe termen lung ale speculatorilor (diferenţa dintre „pariurile“ pe creşterea şi pe scăderea pre­ţurilor) atât pentru petrolul Brent, cât şi pentru West Texas Intermediate au crescut la echivalentul a aproape 820 mil. barili pe zi, ceea ce în­seam­nă că fon­durile de investiţii deţin pe hârtie contracte care echivalează cu ce­re­rea de petrol pe nouă zile la nivel global.

Poziţiile masive ale fondurilor de hedging sunt un semn că speculatorii fi­nanciari susţin „regale“ OPEC - Ara­bia Saudită - pentru a conduce aso­ciaţia în plafonarea supraproducţiei, care a dus din 2014 la scăderea masivă a preţurilor.

Totuşi, dacă investitorii pariază ex­clusiv pe petrol, aceasta ar putea in­dica o lipsă de fonduri sau de apetit pentru creş­terea preţurilor. Alternativ, pre­ţul barilului de petrol a crescut cu 20% din noiem­brie, iar dacă fondurile sunt ten­tate să încaseze profitul în acelaşi timp, ar putea avea un impact negativ asupra pre­ţurilor.

Preţul petrolului Brent a scăzut marţi cu 0,63%, la 55,14 dolari, în timp ce preţul pentru West Texas Intermediate a ajuns la 53,16 dolari barilul.

„Încrederea în OPEC şi în încercările de a stabiliza piaţa rămân încă puternice“, spune Ole Hansen de la Saxo Bank. Totuşi, un pariu uni-direcţional este posibil să limiteze posibilele creşteri, cel puţin până vom avea dovada clară că producătorii au plafonat producţia“, a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO