Burse - Fonduri mutuale

Pariurile pe Bursa in 2010: energia, utilitatile si industria alimentara

04.01.2010, 23:06 76

Administratorii de fonduri nu sunt foarte optimisti in privintacastigurilor pe care Bursa le va aduce in 2010, pariind mai mult peactiunile din sectoare defensive, precum energia, utilitatile sisectorul alimentar, care sa conserve profiturile acumulate anultrecut.

"Anul 2010 va aduce o temperare a cresterilor si o calmare avolatilitatii. Mai mult, cred ca la finele primului trimestru, vomafla daca criza a luat sau nu sfarsit pe Bursa, din perspectivarezultatelor financiare raportate de companii in 2009. Pentruinvestitorii cu un orizont de timp cuprins intre trei si cinci ani,anul 2010 este un moment bun de a reintra in piata sau de a incepeo investitie", spune Dragos Neacsu, presedintele Erste AssetManagement, cel mai mare administrator de fonduri de pe piata, cuactive de peste 300 mil. euro. El mizeaza pe utilitati si energie,reprezentate pe Bursa de companii precum Transgaz, Transelectricasi Petrom.

Bursa a fost de departe cea mai profitabila investitie in 2009,investitorii care au pariat pe actiuni precum Rompetrol Rafinare(RRC) sau pe cele ale producatorului de tamplarie din aluminiuAlumil (ALU) triplandu-si banii, in timp ce aceia care au mizat peSIF-uri au obtinut profituri de peste 100%. Actiunile BanciiTransilvania (TLV) sau cele ale Erste Bank (EBS) au dublat deasemenea banii investitorilor, desi nimeni nu ar fi indraznit saparieze pe banci la inceputul anului trecut.

SIF-urile raman favorite la realizarea unor randamente pestemedia pietei, datorita proiectului legislativ privind ridicareapragului de detinere de la 1% la 5%, insa bancile, cu profituri inscadere, au iesit de la sufletul investitorilor.

Cei care vor sa stie care ar putea fi viitoarele surprize de peBursa ar trebui sa se uite mai ales la ceea ce fac administratoriide fonduri. De exemplu, Active Dinamic, cel mai performant fondmutual in 2009, care a adus in premiera un randament anual de peste100%, a reusit acest lucru mizand pe actiuni destul de putinvizibile pe piata precum Socot Targu Mures (SCTO), Avicola Buzau(AVZU), Altur Slatina (ALT) si Nitricom Oltenita (NUTE). Actiunileconstructorului Socot Targu Mures au crescut anul trecut cu270%.

Vezi paginile 4 si 5

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO