Burse - Fonduri mutuale

Pariurile pe cele mai tranzacţionate acţiuni de pe bursă, Petrom şi SIF-uri, au fost de zece ori mai profitabile decât depozitele bancare

Pariurile pe cele mai tranzacţionate acţiuni de pe bursă, Petrom şi SIF-uri, au fost de zece ori mai profitabile decât depozitele bancare

Autor: Andrei Chirileasa

02.07.2012, 00:07 2301

Petrom, SIF-urile şi Fondul Proprietatea, adică cele mai tranzacţionate acţiuni de pe bursă, au adus câştiguri semnificative în primul semestru, pornind de la 9% în cazul SIF Transilvania şi ajungând la 40% în cazul Petrom.

Randamentele au fost calculate pe baza evoluţiei preţului acţiunilor, dar şi a dividendelor plătite de companii din profiturile de anul trecut. Astfel, cine ar fi pariat la începutul anului pe Petrom, SIF Muntenia sau SIF Moldova ar fi obţinut câştiguri de zece ori mai mari decât dobânzile plătite de bănci la depozite, care nu au depăşit 3,5-4% în aceeaşi perioadă.

Şi acţiunile Băncii Transilvania sau Erste au oferit câştiguri de peste 10%, deşi sectorul bancar nu traversează cea mai bună perioadă. În schimb, acţiunile BRD au pierdut peste 15%, fiind una dintre dezamăgirile primului semestru, alături de Transelectrica, ale cărei acţiuni au scăzut cu 24%.

Dacă titlurile lichide au înregistrat preponderent creşteri, majoritatea celorlalte acţiuni au avut scăderi. Astfel, din 80 de companii, 48 au adus pierderi investitorilor.

Indicele BET-C, care urmăreşte toate acţiunile listate, cu excepţia SIF-urilor, a pierdut 2,8% de la începutul anului.

Citiţi materialul integral pe www.zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO