Burse - Fonduri mutuale

Pariurile pe pragul de detinere au urcat SIF-urile cu 9% in doua zile

Pariurile pe pragul de detinere au urcat SIF-urile cu 9% in doua zile
09.09.2009, 00:00 40

SIF-urile au castigat ieri 4,5% dupa o crestere similara insedinta de luni, speculatiile privind ridicarea pragului dedetinere de 1% fiind principalul motor al cresterilor.

BET, indicele celor mai lichide zece companii de la Bursa, ainchis ieri in crestere cu 0,1%, in vreme ce BET-C, indicelegeneral al pietei, s-a apreciat cu 0,3%. In acelasi timp, BET-FI ainchis ieri cu un avans de circa 4,5%, dupa ce au atins o crestere de pana la 5,5% in timpulsedintei de tranzactionare.

Astazi, proiectul de lege privind eliminarea pragului dedetinere de 1% din cadrul celor cinci societati de investitiifinanciare urmeaza sa primeasca avizul Comisiei Juridice. Proiectula fost trimis catre Comisie pe 2 septembrie. De asemenea, tot pe 2septembrie acesta a fost trimis si catre Comisia pentru Buget,termenul de predare a raportului fiind fixat miercurea viitoare, pe16 septembrie. Proiectul de lege a primit avizul favorabil alConsiliului Legislativ la finele lunii iulie.

"La SIF-uri cred ca a fost vorba ieri de aceleasi nesfarsitespeculatii pe pragul de detinere de 1%. Cum s-a aflat de avizul pecare Comisia Juridica trebuie sa il dea, actiunile au sarit.Actiunile celor cinci societati de investitii financiare vor fispeculate in continuare. In orice caz, va depinde destul de mult side avizul care va fi dat", spune Dorin Masca, broker la CarpaticaInvest.

Acesta este de parere ca situatia actuala de pe SIF-uri este unahilara care tine de ani de zile, existand astfel de speculatii siin trecut.

"Evident ca o sa inceapa si corectiile. Cred ca acest ritm decrestere poate fi mentinut pe parcursul mai multor sedinte detranzactionare doar daca vor exista garantii ca pragul va fieliminat si se vor da lupte pentru achizitionarea unor pacheteimportante. Altfel, nu vad cum s-ar putea mentine acest ritm decrestere", spune Masca.

Din grupul societatilor, SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat iericel mai mare rulaj, de 8,7 mil. lei (2,1 mil. euro), reprezentandde fapt al doilea rulaj din piata.

Cea mai mare lichiditate a fost atinsa ieri de actiunileRompetrol Rafinare (RRC), valoarea tranzactiilor cu titlurilecompaniei ridicandu-se la 16,8 mil. lei (4 mil. euro). Pachetele deactiuni Rompetrol Rafinare transferate ieri la Bursa au reprezentatcirca 1,5% din capitalul societatii.

In sedinta de ieri s-au perfectat si patru tranzactii DEAL cuactiunile Banca Transilvania (TLV), valoarea totala a acestoraridicandu-se la 42,8 mil. lei (10,2 mil. euro). Transferurile aufost realizate la un pret de 1,62 lei/actiune, cu 0,6% pestenivelul de referinta. Pachetul de actiuni transferat a reprezentat2,5% din capitalul social al bancii.

Lichiditatea totala a pietei s-a ridicat ieri la 97,5 mil. lei(23 mil. euro), in conditiile in care investitorii au plasat circa3,3 mil. lei (0,8 mil. euro) si in obligatiuni.

"Piata este dominata de speculatori, nu este nimeni care sa vreasa tina in momentul de fata actiuni, pentru ca nu sunt motive sa ofaca. Toate miscarile din piata sunt pur speculative. Evident,castigurile sunt consemnate de cei care au acces la informatie",spune Masca.

De urmarit astazi

  • Avizul pe care Comisia Juridica il va da proiectului de legeprin care se doreste eliminarea pragului de detinere de 1% de laSIF-uri.
  • Evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare, dupa ce ieri au fostrealizate tranzactii cu 1,5% din titlurile companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO