Burse - Fonduri mutuale

Paşol: Bursa va evolua pe trend ascendent în următoarele 6-9 luni

Paşol: Bursa va evolua pe trend ascendent în următoarele 6-9 luni
17.06.2010, 23:42 18

Bursa a închis pe plus, pentru a şaptea şedinţă consecutiv, ceamai mare apreciere din piaţă fiind consemnată şi de această dată desocietăţile financiare, grupate sub BET-FI, care au urcat cuaproape 4,1% faţă de referinţă, închizând puţin sub pragul de23.000 de puncte. Indicele BET a avansat cu 2,3%, în timp ceindicele energetic BET-NG a urcat cu aproape 2%, la nivelul de 733de puncte. Valoarea tranzacţiilor din şedinţa de ieri s-a ridicat la aproape 7 milioane de euro, pe un volum detranzacţionare de peste 43,8 milioane de acţiuni.

"În lipsa unor ştiri negative şi pe fondul trendului extern uşorcrescător, bursa locală pare să se înscrie într-o perioadăfavorabilă. Preţurile sunt scăzute, ceea ce înseamnă potenţial decreştere pe termen lung. De altfel, cred că piaţa va intra într-operioadă favorabilă, pe trend ascendent pentru următoarele 6-9luni", a declarat Răzvan Paşol, directorul general al societăţii deintermediere Intercapital Invest.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au consemnat cel mai mare rulaj dinpiaţă, de peste 6,5 mil. lei, şi o creştere de 3,8% peste cotaţiade miercuri, urcând astfel la preţul de 1,34 lei/unitate. Cea maimare apreciere la categoria societăţilor financiare a fostconsemnată însă de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), care auurcat cu 7,5% peste referinţă.

Titlurile bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV) au redus dinvolatiliate în şedinţa de ieri, înregistrând creşteri de 0,9% şirespectiv 1,9% peste cotaţia de miercuri.

Şi titlurile Bursei (BVB) au redus din ritmul de apreciere,titlurile operatorului bursier avansând ieri cu doar 0,8% faţă dereferinţă.

"Pentru faptul că piaţa pare să se fi înscris într-o perioadăfavorabilă, nu trebuie să se înţeleagă că s-a dat drumul lacreşteri şi nu mai există nicio problemă. În continuare suntriscuri în piaţă, şi nu există semnale de reducere avolatilităţii", a adăugat Paşol.

În sectorul energetic, cel mai mare avans l-au consemnattitlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP), care au urcat cuaproape 5% peste referinţă, în timp ce acţiunile societăţilor deutilităţi Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) au avansat cu 1%şi respectiv 1,7% faţă de cotaţia de miercuri.

"În ceea ce priveşte rulajele, mă aştept la o creştere chiar şipe perioada verii. Nu cred în aşa-zisele evoluţii tradiţionale. Aufost ani în care am văzut şi creşteri de preţuri pe vară, pe rulajeridicate", a mai spus Paşol.

Tot în sectorul energetic, acţiunile companiilor din domeniulforajelor Condmag Braşov (COMI) şi Dafora Mediaş (DAFR) au urcatieri cu 3,7% şi respectiv 5,7% peste referinţă.

Titlurile Siretul Paşcani (SRT) s-au numărat printre puţineletitluri care au închis în scădere şedinţa de ieri, cu o corecţie depeste 8,1%. Cea mai mare scădere din piaţă a fost însă consemnatăde titlurile Mefin (MEF), de aproape 15% faţă de referinţă.

Spre deosebire de piaţa locală, principalele burse europeneînregistrau ieri spre închidere aprecieri ceva mai reduse, cea maimare creştere din regiune fiind consemnată de indicatorul francezCAC 40, de aproape 1% faţă de referinţă.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care în mai puţinde o săptămână au înregistrat creşteri de peste 20%.
  • Evoluţia companiilor din domeniul forajelor Dafora Mediaş(DAFR) şi Condmang Braşov (COMI), care au accelerat aprecierile înultima şedinţă.
  • Evoluţia titlurilor OMV Petrom (SNP), care înregistreazăcreşteri constante, pe fondul aprecierii preţului la ţiţei dinultima perioadă.
  • Evoluţia acţiunilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care rămân pe plus, dar care reduc din ritmul de apreciere.
  • Evoluţia titlurilor societăţii de intermediere Broker Cluj(BRK), care continuă să înregistreze aprecieri de peste 4% înmedie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO