Burse - Fonduri mutuale

Paşol: Cred că listările se vor face din ce în ce mai repede

Paşol: Cred că listările se vor face din ce în ce mai repede
22.09.2010, 23:53 23

Directorul firmei de brokeraj Inter­capital Invest, care alis­tat ieri fondul de investiţii iFond pe Bursă şi a inter­me­diatultimele trei listări de la BVB, spune că aceste operaţiuni se vorface mult mai rapid în viitor pentru că atât auto­rităţile pieţeide capital, cât şi societăţile de bro­keraj active în acest domeniucapătă expe­rien­ţă, puţinele listări din ultima perioadăcon­stituind în principal premiere.
Listarea titlurilor iFond pe Bursă care a avut loc ieri s-arealizat după numai cinci săptă­mâni de la oferta publică care aavut loc luna trecută, timpul necesar cotării fondului fiindpractic la jumătate faţă de cel necesar realizării ultimelor douăoperaţiuni de acest tip.

Mulţi investitori de pe piaţă sunt reticenţi în a subscrie încadrul ofertelor publice de lista­re de pe Bursă tocmai din cauzatimpului foar­te îndelungat care se scurge până când acestea intrăla tranzacţionare, fapt ce constituie un risc suplimentar pentruinvestitori dacă în această perioadă piaţa scade sau au loceveni­mente care influenţează negativ emitentul. De aceea, uniipreferă să cumpere titluri ale noilor emitenţi în primele zile dupălistare chiar la un preţ superior celui din oferta iniţială.

"Cred că listările de pe Bursă se vor face din ce în ce mai repede.Listarea fondului iFond este chiar mai complicată decât cea a uneicompanii, pentru că presupune realizarea şi aprobarea a douăprospecte, respectiv un prospect de emisiune necesar derulăriiofertei publice şi altul de admitere la tranzacţionare, care nueste necesar în cazul listării de com­pa­nii. Listarea iFond adurat mai puţin pentru că este cel de-al treilea fond pe care îllistăm, iar fap­tul că intermediarul şi emitentul s-au aflat tot lanoi a reprezentat un avantaj", spune Răz­van Paşol, directorulgeneral al firmei de bro­keraj Intercapital Invest. El explicăîntârzierea în procesul de listare al fondului OTP WiseRO prinprisma faptului că era o premieră pentru intermediar şi anece­sitat o atenţie deosebită, iar listarea fondului OTP GreenEnergy a fost întârziată de perioa­da sărbătorilor de iarnă şi deschimbări organi­zatorice în cadrul BVB.
"Fondul iFond este unul de tip clasic ca şi struc­tură, dar este opremieră ca şi plasament în acţiuni ale Fondului Proprietatea.Inves­titorii instituţionali care au subscris în ofertă suntfonduri de investiţii locale", a precizat Răzvan Paşol.

Jumătate din activele iFond sunt reprezen­tate din acţiuni aleFondului Proprietatea, astfel că investitorii acestui fond mizeazăpe listarea fondului pe Bursă, fapt ce ar conduce la o apreciereimportantă a valorii acţiunilor Fondului Proprietatea şi prinurmare a titlurilor iFond.
Deja investitorii în acţiuni iFond au be­neficiat de dividendele pecare fondul urmează să le încaseze de la Fondul Proprie­tatea,estimate la circa 500.000 de lei şi care urcă valoarea iFond cucirca 6%.
Valoarea activului net al iFond era la finele lu­nii august de197,49 lei/acţiune, acesta ur­mând să se fie actualizat lunar lavalorile la zi ale acţiunilor listate din portofoliu.
Cu toate acestea, valoarea reală a acţiu­nilor FonduluiPro­prietatea nu se va putea vedea în activul fon­dului decât dupălistare, între timp acestea fiind evaluate la preţul deachiziţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO