Burse - Fonduri mutuale

Patria Bank, pierderi de 42 mil. lei în 2017 la venituri de 142 mil. lei

Patria Bank, pierderi de 42 mil. lei în 2017 la venituri...

Autor: Cristina Bellu

16.02.2018, 10:48 930

Patria Bank, bancă rezultată din fuziunea dintre Banca Comercială Carpatica şi Patria Bank, a raportat pentru 2017, o pierdere netă de 42 mil. lei, în timp ce venitul total din exploatare a fost de 142,5 mil. lei, înregistrând o scădere de 30% faţă de anul precedent datorată micşorării veniturilor din portofoliul de titluri de stat, ajustărilor portofoliului de credite al Băncii Comerciale Carpatica şi reducerii reţelei de agenţii cu 27 de unităţi.

Fuziunea prin absorbţie dintre Banca Comercială Carpatica şi Partia Bank a avut loc în mai 2017, astfel că instituţia financiară a traversat o perioadă mixtă, în care cele două bănci au funcţionat separat 4 luni anterior fuziunii şi 8 luni împreună ca bancă rezultată din fuziune.

“În acest context, situatia pozitiei financiare a Patria Bank raportată la 31 decembrie 2017 reprezintă situaţia individuală pentru anul 2017 a bancii rezultate din fuziunea celor doua banci mai sus mentionate, iar din perspectiva situatiei performantei financiare individuale a bancii rezultate din fuziune este prezentata ca si cum fuziunea ar fi avut loc de la inceputul perioadei de raportare (ian. 2017), aceasta fiind optiunea bancii privind politica contabila adoptata pentru contabilizarea fuziunii si prezentarea situatiilor financiare ale entitatii rezultate din fuziune.”, menţionează raportul băncii.

În perioada raportată, cheltuielile operaţionale au înregistrat o scădere cu 2,9% faţă de nivelul bugetat, la 165 mil. lei, pe fondul procesului de reorganizare a băncii, în contextul fuziunii şi al optimizării reţelei de unităţi teritoriale.

În ceea ce priveşte activitatea de creditare, portofoliul de credite a înregistrat o creştere de 10,5% faţă de începutul anului, în timp ce rata fondurilor proprii totale la finalul lui 2017 este de 10,66% faţă de 13,32% în 2016, pe fondul pierderilor înregistrate în 2017.

Raportul credite/depozite a înregistrat în 2017 nivelul de aproximativ 44,5%, mult sub media sistemului bancar de 80,3%, ceea ce denotă faptul că rezervele de lichiditate necesare creşterii creditării sunt încă la un nivel foarte ridicat, mult peste nivelul pieţei.

“Cheltuielile operationale s-au diminuat cu 21,7% (45,7 mil. lei) fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutie generata de procesul de reorganizare a bancii atat la nivelul centralei si centrelor operationale, cat si din optimizarea acoperirii teritoriale prin reteaua de agentii, precum si ca urmare a sinergiilor rezultate in urma procesului de fuziune.”, mai specifică raportul băncii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO