Burse - Fonduri mutuale

Patriciu: Rusii nu pot prelua Rompetrol de la KMG

04.10.2007, 19:47 19

KazMunaiGaz (KMG), proaspatul actionar al grupului petrolier Rompetrol, controlat pana de curand de omul de afaceri Dinu Patriciu, nu poate vinde active aflate in portofoliul grupului Rompetrol catre terte parti, potrivit contractului incheiat intre cele doua companii.
Conform unei informatii aparute pe agentia germana de presa dpa, statul kazah, actionarul majoritar al companiei KMG, ar putea vinde Rusiei oricare dintre activele detinute in Europa Centrala si de Est, printre care se numara si Rompetrol, ca urmare a controlului Rusiei asupra infrastructurii de transport al petrolului si gazelor.
"Nu poate!", a zis scurt, fara a da alte detalii Dinu Patriciu, care si-a pastrat functia de CEO in cadrul grupului Rompetrol, la intrebarea daca prin contractul de vanzare a Rompetrol catre KMG exista o clauza care i-ar permite companiei kazahe sa instraineze anumite active intr-un interval precis de timp, cum ar fi rafinaria Petromidia, unor terte parti, inclusiv statului rus.
KMG a preluat la sfarsitul lunii august 75% din Grupul Rompetrol. Valoarea tranzactiei este de aproximativ 2,7 mld. dolari, intregul grup fiind evaluat la 3,6 mld. dolari. Patriciu detinea 80% din grupul Rompetrol, iar Phil Stephenson, partenerul sau american, controla 20% din actiuni. Dupa finalizarea tranzactiei, Patriciu a ramas cu 20% din grup, iar Stephenson mai controleaza 5% din Rompetrol.
Printre alte prevederi ale contractului de vanzare dintre cele doua parti se numara si pastrarea de catre KMG a actualului brand al Rompetrol pe pietele pe care grupul este prezent. Cea mai recenta schimbare anuntata de catre reprezentantii Rompetrol este aducerea in perioada urmatoare a sase manageri kazahi in comitetul de conducere al grupului Rompetrol, reflectand astfel noul actionariat.
Rompetrol este la randul sau in cautarea unor tinte de preluare in zona balcanica si participa la licitatia de privatizare a companiei de petrol din Serbia, NIS, pe care este convinsa ca o va castiga in fata concurentului sau, grupul petrolier austriac OMV. KMG a preluat pachetul majoritar din Rompetrol dupa mai multe tentative esuate de a intra pe piata europeana.
Sustinatorii preluarii Rompetrol de catre KMG arata ca petrolul kazah va intra direct pe piata europeana, prin intermediul Romaniei, contribuind astfel la diversificarea furnizorilor de energie ai Uniunii Europene.
Paradoxal, diversificarea concurentei pe plan est-european are loc pe fondul amplificarii protectionismului nationalist, concretizat prin masuri de limitare a accesului investitorilor straini, si al temerilor legate de pozitia dominanta a Rusiei pe piata energiei. Astfel, parlamentul kazah a aprobat o lege care permite guvernului sa anuleze contractele considerate impotriva intereselor nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO