Burse - Fonduri mutuale

Patru dintre cele mai valoroase cinci companii listate din industria de tech din SUA, suspectate de folosirea abuzivă a puterii de piaţă

Patru dintre cele mai valoroase cinci companii listate...

Autor: Tibi Oprea

05.06.2019, 00:05 332

Google, Amazon, Facebook şi Apple valorează împreună circa 3.000 de miliarde de dolari.

Acţiunile giganţilor din tech Alphabet (compania mamă a Google), Amazon, Facebook şi Apple au înregistrat luni scăderi în urma unei serii de rapoarte potrivit cărora companiile sunt supuse unor investigaţii de reglementare de către Administraţia Trump, acestea fiind suspectate că şi-ar folosi în mod abuziv puterea de piaţă, potrivit Market Watch.

Acţiunile Alphabet şi cele ale Facebook au fost cele mai afectate luni, înregistrând scăderi de 6,1%, respectiv 7,5%, în timp ce acţiunile Amazon au scăzut cu 4,6%, iar cele ale Apple au scăzut cu doar 1%.

Declinul acţiunilor a împins în jos câţiva indici majori, în frunte cu indicele electronic Nasdaq Composite, care a scăzut cu 1,6%, intrând apoi în faza de corecţie. Indicele Dow Jones Industrial Average, care include doar Apple dintre companiile menţionate, a închis sesiunea în scădere cu 0,01%, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 0,3%.

Marţi, la ora redactării acestei ştiri, acţiunile celor patru companii dădeau semne de revenire în zona de creştere, cu indicele Nasdaq înregistrând o evoluţie de până la 9%, indicele Dow Jones în creştere cu 1%, iar S&P 500 cu un plus de 0,9%.

Google, Amazon şi Apple ar fi sub supra­vegherea Departamentului de Justiţie al SUA, în timp ce Facebook ar fi sub supravegherea Comisiei Federale de Comerţ, următorul pas după stabilirea jurisdicţiei fiind decizia cu privire la deschiderea oficială a investigaţiei.

Astfel, compania Alphabet este suspectată de încălcarea legii concurenţei, fiindu-i analizată poziţia dominantă în piaţa de publicitate. Analiştii estimează că Google ar reuşi să atragă în 2019 peste 37% din piaţa de publicitate online americană, evaluată la circa 129 mld. dolari. Compania Facebook este investigată pentru violarea datelor şi a vieţii private, în timp ce Amazon şi Apple fac faţă unor investigaţii de tip antitrust.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO