Burse - Fonduri mutuale

Patru superfonduri au strâns 1 miliard de euro de la investitori

Pentru fondurile monetare dimensiunea activelor este extrem de importantă: cu cât activele acestora sunt mai mari, cu atât pot negocia dobânzi mai ridicate pentru plasamentele pe care le fac în depozite şi pot participa la emisiunile de titluri de stat.

Patru superfonduri au strâns 1 miliard de euro de la investitori

Autor: Roxana Daniela Pricop

13.06.2011, 23:56 1458

Fondul mutual cu active de un miliard de lei era doar un visfrumos pentru administratori în urmă cu patru ani, când întreagaaverea pe care aceştia o gestionau, provenind de la un număr depeste 40 de fonduri mutuale, nu depăşea un miliard de lei.

Astăzi însă, trei sunt fondurile mutuale care au strâns de lainvestitori peste un miliard de lei graţie marketingului agresivfăcut de bănci, sumelor record atrase de la investitori, dar şidobânzilor ridicate la depozite din anii trecuţi.

Cele trei superfonduri sunt BCR Monetar, administrat desocietatea Erste Asset Management, cu active de 1,498 miliarde delei, Raiffeisen Ron Plus, gestionat de Raiffeisen Asset Management,cu o avere de 1,410 miliarde de lei şi BCR Obligaţiuni, administratde Erste AM, cu active ce au depăşit recent pragul de un miliard delei. Astfel, cele mai mari trei fonduri mutuale din România austrâns împreună active nete totale de aproape 4 mld. lei (956 mil.euro). Cele trei superfonduri concentrează 60% din activele totalede 6,6 mld. lei ale industriei de fonduri mutuale.

Un al patrulea fond, Raiffeisen Euro Plus, cu active nete de924,4 mil. lei, este la doar câteva milioane distanţă de a devenial patrulea superfond de pe piaţa locală.
La finele lui 2009 şi în primele luni din 2010, BCR Monetar şiRaiffeisen Ron Plus strângeau câte 100 de milioane de lei înfiecare lună de la investitori, în timp ce pe finalul lui 2010 şiîn primele luni ale 2011 fondurile denominate în euro precumRaiffeisen Euro Plus au atras cei mai mulţi bani de lainvestitori.

Fondurile monetare şi de obligaţiuni, considerate instrumenteconservatoare de investiţii, domină clasamentul celor mai mari zecefonduri de pe piaţa locală, unde doar două fonduri cu expunere peacţiuni reuşesc să se califice. Mai mult, diferenţa de activedintre primele şi ultimele locuri din clasament este uriaşă: primulloc are active de aproape 1,5 mld. lei, iar fondul de pe locul alzecelea are active de 50,7 mil. lei.

Astăzi un fond de acţiuni cu active de un miliard de lei estedoar un vis frumos pentru administratori, pentru că bursa de laBucureşti oferă puţine oportunităţi de investiţii şi o lichiditateredusă, iar orice achiziţie sau vânzare de acţiuni derulată de unsuperfond de acţiuni ar influenţa puternic cotaţiile acţiunilor.Azi, cel mai mare fond de acţiuni este BT Maxim, administrat de BTAsset Management, cu active de 64 mil. lei. Acelaşi fond era lafinele lui 2007, cu câteva luni înaintea declanşării crizei, celmai mare fond mutual, cu o avere de 91,2 mil. lei, alte fonduri deacţiuni completând atunci clasamentul celor mai mari fonduri. În2007, cele mai mari trei fonduri concentrau 27% din activele de 954mil. lei ale pieţei şi nu 60%, cum se întâmplă în prezent.

Pentru fondurile monetare, dimensiunea activelor este extrem deimportantă, având în vedere că cu cât activele sunt mai mari, cuatât fondurile pot negocia dobânzi mai ridicate pentru plasamentelepe care le fac în depozite. În plus, pot participa la emisiunile detitluri derulate de statul român sau de băncile străine deinvestiţii. Dezavantajele sunt legate în principal de faptul căactivele mari pot dilua performanţa fondului şi îl fac săreacţioneze mai greu la schimbările din piaţă. În plus, atunci cândau loc intrări mari de capital într-un fond mutual, administratoruleste forţat să facă plasamente imediate chiar dacă acestea nu suntneapărat şi oportunităţi de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO