Burse - Fonduri mutuale

PCC: Investitia in Arpechim ar fi un dezastru pentru Oltchim

PCC: Investitia in Arpechim ar fi un dezastru pentru OLT

Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare a afacerilor al grupului german PCC

28.10.2009, 23:15 39

Conducerea grupului german Petro Carbo-Chem (PCC), principalulactionar minoritar al Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), spune caachizitia si investitiile in valoare de circa 500 mil. euro,garantate de stat, pe care combinatul chimic vrea sa le faca inArpechim ar fi o greseala, si ar agrava problemele financiare pecare compania le are deja.

In primele sase luni ale anului, Oltchim a generat pierderi de27,3 mil. euro, iar valoarea contabila a firmei era la 30 iunie unanegativa, de -86 mil. euro.

Grupul PCC a demarat in ultimele saptamani o campanie puternicain presa prin care incearca sa-si arate pozitia negativa fata deplanul de investitii al combinatului in Arpechim. PCC detine circa12% din Oltchim si si-a exprimat interesul pentru preluareacompaniei.

Deocamdata Oltchim negociaza preluarea operatiunilor depetrochimie ale Arpechim de la Petrom, dar Ministrerul Economiei,actionarul majoritar al combinatului cu 55% din actiuni, a avansatsi ideea preluarii integrale a rafinariei Arpechim prin intermediulOltchim.

"De ce a inchis Petrom Arpechimul? Sa supere pe toata lumea saupentru ca afacerea nu merge? Afacerea nu merge si este expirata.Vremurile s-au schimbat. Oltchim trebuie sa-si reorientezeactivitatea, nu sa investeasca in niste tehnologii din trecut sinici sa intre prea tare in solutie, ci sa mentina lucrurile simple.Noi nu suntem impotriva ajutorului financiar din partea statului.Ajutorul de stat este o practica comuna in Europa, dar trebuiefolosit in asa fel incat compania sa nu mai fie in pozitia de acere din nou ajutor", spune Wojciech Zaremba, directorul dedezvoltare a afacerilor al grupului german PCC.

PCC este de parere ca Oltchim ar trebui sa se indrepte catresegmentele profitabile si sa nu extinda productia de PVC, compusfolosit in tamplaria termoizolanta, pentru geamuri termopane, carea dus compania pe pierdere.

"Conducerea trebuie sa spuna asa: poliolii sunt profitabili deciputem merge pe polioli. Oxo-alcoolii ii avem si sunt profitabili,foarte bine. Soda caustica la fel. Avem o problema pe PVC. Trebuiesa gasim solutii pentru a mentine o capacitate mica de productiecel putin temporar, nu s-o extindem fara perspective ca va ficompetitiva pe piata. Nu poti concura pe un produs de masa cuOrientul Mijlociu sau cu chinezii care au costuri de cinci ori maireduse", a explicat Zaremba.

Poliolii sunt produse intermediare pentru obtinerea spre exemplua spumelor poliuteranice pentru industria mobilei, iar oxo-alcooliisunt utilizati pentru producerea sapunului si samponului.

De cealalta parte, conducerea Oltchim spune ca productia de PVCeste traditional principalul lor produs si ca daca ar aplica planulpropus de nemtii de la PCC combinatul ar functiona la circa 40% dincapacitate, fara perspective de mentinere a locurilor actuate demunca.

"Investim in PVC pentru ca Oltchim a fost construit sa producaPVC de la bun inceput si acest produs a contribuit mereu laafacerile combinatului cu circa 40%. De ce sa nu dezvolti produsulprincipal pentru care exista piata si unde te stiu clientii?",intreaba retoric Radu Olaru, directorul general adjunct al OltchimRamnicu-Valcea.

El a precizat ca programul de investitii pe care conducereaOltchim vrea sa-l implementeze a fost realizat in colaborare cudoua firme de consultanta internationale, specializate pe domeniulchimic si petrochimic, respectiv Nexant si Tecnon Orbichem, iarmodelul financiar al proiectului a fost auditat de Raiffeisen."S-au facut progrese si in urmatoarele zile probabil vom veni cu uncomunicat. Negocierile pentru atragerea finantarii, precum si celecu Petrom sunt in curs de finalizare si in foarte scurt timp vor fifinalizate."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO