Burse - Fonduri mutuale

Pe mainile cui vor intra activele de 3 mld. euro ale Fondului Proprietatea

28.05.2009, 18:26 27

Gigantii americani ai administrarii de fonduri Franklin Templeton si Morgan Stanley au ramas pe lista scurta pentru gestionarea activelor de 3 mld. euro ale Fondului Proprietatea, dupa ce au pariat pe deprecierea leului si au supravietuit la limita crizei financiare.

In toamna anului trecut, mai multe fonduri de investitii speculative (hedge funds), unele dintre ele avand legatura cu cei doi giganti, au atacat leul ca de altfel si restul valutelor din regiune, aceasta fiind strategia lor de investitii, potrivit unor surse din piata. Interesul fata de Romania al Franklin Templeton, care gestioneaza peste 400 mld. euro, s-a manifestat de acum doi ani, cand a analizat Bursa locala. La inceputul anului, Templeton detinea aproape 6 mil. actiuni Petrom si 20.000 de actiuni BRD, potrivit unor informatii din piata.
Mark Mobius, presedintele executiv al grupului Franklin Templeton responsabil de pietele emergente, a venit de doua ori in Romania cu avionul privat rezervand mai multe camere la hotelul Marriott pentru a nu fi deranjat, potrivit unor surse din piata. Recunoscut ca un executiv excentric, Mobius a publicat numeroase articole in Financial Times, fiind autorul a peste zece carti despre pietele emergente.
Prin participarea la selectie, Morgan Stanley, cu active de peste 400 mld. euro, tatoneaza din nou piata locala, dupa ce in primavara acestui an a iesit din actionariatul societatii de brokeraj romanesti HTI Valori Mobiliare. De o echipa a Morgan Stanley a depins listarea operatorului de telefonie si internet RCS &RDS, o tranzactie de 2 mld. euro care a esuat.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO