Burse - Fonduri mutuale

Pe termen mediu Bursa va creşte, susţinută de revenirea economică

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

02.03.2011, 23:55 26

Bursa a scăzut uşor şi miercuri, cu 0,46%, pentru a doua şedinţăconsecutiv, într-o piaţă în care prudenţa investitorilor latranzacţionare a limitat lichiditatea la 28,5 milioane lei, sumădin care peste 50% a fost asigurată în continuare de transferurilecu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Adrian Tod, directorul de tranzacţionare al Rombell Securities,crede că cei mai mulţi investitori au trecut pe poziţii deaşteptare, neavând încredere într-o direcţie anume a pieţelorexterne, care au avut într-o singură zi mişcări de la plus 1% spreminus 1%. "În acest moment piaţa încearcă să găsească o direcţie,dar din moment ce şi pe plan extern bursele oscilează şiincertitudinile din Orient se menţin, cred că va mai dura ceva pânăcând se va clarifica direcţia. Oricum, pe termen mediu cred căbursa va mai creşte în România, acest lucru fiind determinat şi deestimările privind o posibilă revenire pe creştere a economiei.Deja unii jucători mari încep să ia poziţii long pe piaţa noastră,un exemplu fiind deal-urile cu acţiuni BRD de la finalul anuluitrecut şi prin care BERD a ieşit din acţionariat", a declaratTod.

La deschidere piaţa a scăzut cu aproape 0,9%, însă după primaoră cotaţiile au revenit uşor spre valorile de la finalul şedinţeide marţi. Totuşi, mulţi investitori au trecut pe poziţii deaşteptare şi nu au realizat tranzacţii.

Operaţiunile cu acţiuni au cumulat 28,5 mil. lei (6,7 mil.euro), sumă cu 38% sub rulajul de marţi, de 45,6 milioane lei (10,8milioane euro).

Cea mai recentă operaţiune cu titlurile FP a fost realizată la0,61 lei, preţ cu 0,49% sub ultima cotaţie de marţi.

"Fondul Proprietatea, din păcate, nu reuşeşte să ţină pasul cupiaţa, acest lucru datorându-se şi lipsei de ştiri favorabiledinspre acest emitent. Singurul lucru pozitiv este reprezentat derezultatele foarte bune ale Petrom, un emitent important înportofoliul Fondului", a afirmat Tod.

Primele zece titluri în funcţie de lichiditate au încheiat ziuala preţuri în scădere pe medie cu 0,48%. Pe de altă parte, indiceleBET-FI, al acţiunilor celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF), a crescut cu 0,5%.

Acţiunile FP au fost urmate în topul rulajelor de titlurile SIFOltenia - 2,7 mil. lei şi SIF Moldova (SIF2) - 1,9 mil. lei.Titlurile SIF Oltenia au coborât cu 0,48%, la 1,453 lei, în timp ceacţiunile SIF Moldova au avansat cu 0,98%, la 1,345 lei. Uniiinvestitori au realizat şi operaţiuni cu titluri de stat, produsestructurate, contracte futures şi unităţi de fond în valoarecumulată de 6,8 mil. lei (1,6 milioane euro). Astfel, lichiditateatotală a BVB, de 35,4 milioane lei (8,4 milioane de euro), a fostcu 25% mai redusă decât rulajul din şedinţa precedentă, de 46,9milioane de lei (11,1 milioane de euro).

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene îşitemperaseră corecţiile la cel mult 0,8%. Linia era urmată şi demajoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau înscădere cu până la 0,7%. Bursele din Cehia şi Rusia avansau însă cu0,1% şi respectiv 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO