Burse - Fonduri mutuale

Pentru bănci, Hidroelectrica e noul Lehman Brothers

Pentru bănci, Hidroelectrica e noul Lehman Brothers

Ionel Blănculescu, consultant financiar

Autor: Andrei Chirileasa

22.06.2012, 00:07 3659

Insolvenţa Hidroelectrica ar putea îngheţa creditarea şi pentru companiile de stat, unul dintre puţinele sectoare din economie pe care bancherii s-au încumetat să-l crediteze în ultimii ani, iar efectele negative anulează eventualele câştiguri pe care statul le-ar obţine din anularea sau renegocierea contractelor bilaterale ale producătorului de energie, susţin analiştii.

"Eu echivalez această insolvenţă cu efectul căderii Lehman Brothers pentru sectorul financiar din România", a declarat Ionel Blănculescu, unul dintre cei mai cunoscuţi consultanţi financiari locali.

"Probabil că cei care au gândit operaţiunea au crezut că vor rezolva pro­blema contractelor bilaterale, deoa­rece articolul 86 din Legea 85 a insolvenţei spune că administratorul judiciar poate să denunţe orice fel de contract. Efectele care s-au produs în piaţă sunt însă înzecit mai negative. Acea mare expunere de 500 de milioane de dolari a sectorului bancar pe Hidroelectrica a transmis un semnal negativ băncilor străine. Asta s-a văzut imediat în emisiunea de titluri de stat, unde băncile au ridicat randamentele cerute", a explicat Blănculescu.

Luni, la emisiunea de titluri de stat pe un an, randamentul cerut de bănci a crescut la 5,85% de la 5,29% anterior, astfel că Ministerul Finanţelor a respins ofertele băncilor. Ieri Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 94,6 mil. lei prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa în ianuarie 2016, mult sub valoarea indicativă de 400 mil. lei, la un randament de 6,28%, în creştere cu 0,19 puncte procentuale faţă de cel plătit la licitaţia din luna mai, de 6,09%. Această reacţie concretă se suprapune peste declaraţiile dure ale bancherilor, care au catalogat măsura de a declara insolvenţa Hidroelectrica pentru a scăpa de contractele cu "băieţii deştepţi" ca fiind contraproductivă şi foarte riscantă.

Mai mult de 10 bănci locale şi instituţii financiare internaţionale s-au trezit luni cu o problemă foarte mare: creditele de 2,15 mld. lei (500 mil. euro) pe care le-au acordat Hidroelectrica, care erau privite ca foarte sigure, au devenit peste noapte incerte. Din cauza insolvenţei Hidroelectrica, băncile ar putea fi obligate să provizioneze aceste credite, ceea ce ar însemna să înre­gistreze pierderi şi să fie obligate să-şi suplimenteze capitalurile. Multe dintre băncile locale care au creditat Hidroelectrica fac parte din grupuri internaţionale, care au rămas şocate când au aflat ce se întâmplă în România. Reacţia pe moment este de a opri orice finanţare pentru subsidiarele locale atâta timp cât se dovedeşte că nici cele mai mari companii de stat nu pot fi considerate sigure, după cum au explicat bancherii. "Sectorul bancar e fosrte expus la această insolvenţă. În mod normal, când o companie intră în insolvenţă apare provizionarea. În plus, toate creditele devin exigibile pentru rambursare anticipată. În acest caz, băncile care au garanţii de stat pot executa aceste garanţii, ceea ce este o problemă pentru bugetul de stat", a explicat Blănculescu.

Hidroelectrica are credite garantate de stat în valoare de circa 230 mil. lei, conform raportului pe 2011, contractate de la BIRD, UBS şi BERD. Pentru alte împrumuturi Ministerul Econo­miei a emis "scrisori de confort". Restul sunt garantate cu creanţele rezultate din contractele bilaterale, care nu pot fi executate după insolvenţă, astfel că băncile au o mare problemă. BRD are împrumuturi de 394 mil. lei, ING - de 359 mil. lei, UniCredit Austria - de 306 mil. lei, iar Citi - de 270 mil. lei, iar lista continuă cu BCR, RBS, Banca Transilvania, Alpha Bank.

Pentru a-i linişti pe bancheri, oficialii din Ministerul Economiei i-au convocat luni la minister unde le-ar fi promis că Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă prin care va garanta toate creditele Hidroelectrica. Măsura ar fi însă fără precedent, iar specialiştii spun că este imposibil de pus în practică din cauză că ar fi considerată ajutor de stat, care trebuie aprobat de Comisia Europeană. Reprezentanţii Ministerului Economiei nu au putut fi contactaţi ieri pentru comentarii.

"Cred că e o poveste asta cu ga­ranţiile de stat, aruncată ca să-i liniş­tească pe bancheri. Nu cred că cineva va crea precedentul de a acorda astfel de garanţii şi nu cred că o astfel de măsură va primi acordul Comisiei Europene şi al FMI", a declarat Blănculescu.

El mai spune că s-a ajuns într-o situaţie foarte complicată şi s-a creat un precedent periculos pentru bănci. "Datoriile scadente sunt de până în 100 mil. euro. La puterea unei astfel de com­panii, asta era o problemă rezolvabilă şi nu se pune problema să nu fi putut obţine finanţare. Fiind bijuteria coroa­nei, acum multă lume aşteaptă urmări, alte insolvenţe. Poate că iniţiativa a fost cu bună credinţă plecată, dar prost executată. Efectul e mai mult negativ decât pozitiv şi nici nu ştim cu certitu­dine că vor fi denunţate acele con­tracte", a conchis Blănculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO