Burse - Fonduri mutuale

Pentru că Bursa a ajuns doar o clacă a brokerilor, BNR ar trebui să o naţionalizeze ca să reducă dependenţa companiilor private de bănci şi să salveze România de următoarea criză financiară

Pentru că Bursa a ajuns doar o clacă a brokerilor, BNR...

Autor: Cristian Hostiuc

13.12.2015, 19:28 6084

Bursa de la Bucureşti a aniversat  20 de ani în noiembrie fără să ajungă în două decenii un finanţator al economiei româneşti, al capitalului privat sau al ideilor antreprenorilor. În loc să fie principalul loc de unde firmele private să obţină bani pentru dezvoltarea afacerilor, Bursa de la Bucureşti este la mila statului, fiind dependentă de companiile de stat care sunt listate la bursă (Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Conpet) sau de companii private unde statul este acţionar important (Petrom) sau unde participaţiile deţinute la întreprinderile de stat reprezintă atuul lor (Fondul Proprietatea). Toate aceste companii sunt pline de cash şi nu au nevoie de finanţare de pe bursă.

În douăzeci de ani, doar două companii private au făcut cu adevărat carieră şi şi-au finanţat dezvoltarea cu banii de pe bursă: Banca Transilvania şi Impact Bucureşti.

Acum douăzeci de ani, Bursa de la Bucureşti a fost redeschisă după perioada comunistă  cu banii Băncii Naţionale (primul sediu a fost la parterul BNR), sub presiunea FMI şi a Băncii Mondiale, care avea câteva milioane de dolari de cheltuit pe contracte de consultanţă pentru dezvoltarea sectorului financiar în România.

Practic statul a finanţat redeschiderea Bursei, după care brokerii au preluat-o şi au privatizat-o zece ani mai încolo.

În esenţă, Bursa este  cel mai puternic instrument al capitalismului pentru că dă posibilitatea antreprenorilor să găsească investitori şi bani pentru ideile lor.

Paradoxal, în România statul - prin comunistul Ion Iliescu (privatizarea în masă şi punerea tuturor companiilor de stat pe bursă) şi urmaşul lui, Victor Ponta (listarea Romgaz sau Electrica) -, a făcut mai mult pentru Bursă decât capitaliştii brokeri care au preluat-o şi care au condus-o ca pe propria feudă timp de două decenii.

Dacă statul şi-a făcut cât de cât datoria, problema Bursei este că brokerii nu au reuşit şi nu reuşesc să aducă firme private pe piaţa bursieră. Puterea lor de convingere a  antreprenorilor să vină la bursă este zero, iar cei douăzeci de ani stau mărturie.

În acest ritm în care mai totul depinde de listările companiilor de stat, care nu au nevoie de bani, Bursa de la Bucureşti se scufundă încet şi sigur. Fondul Proprietatea, cea mai tranzacţionată acţiune, dar care tot depinde de companiile de stat pe care le are în portofoliu, s-a refugiat la Londra. Numărul brokerilor a scăzut dramatic, iar cei care mai sunt pe piaţă îşi umplu timpul tranzacţionând pe pieţele externe. Lichiditatea este la pământ şi toţi brokerii se plâng de acest lucru, dar fără să-şi reamintească că ei trebuie să creeze această lichiditate cu ajutorul investitorilor, clienţilor pe care îi au în portofoliu.

Antreprenorii spun că nu vin la bursă pentru că nu există lichiditate şi astfel valoarea companiilor lor va fi afectată. Brokerii spun că nu sunt investitori pentru că nu există lichiditate şi nici companii private unde să-şi plaseze banii.

De ani buni ne învârtim în cerc, iar în timpul ăsta  companiile stau din nou în antecameră la bănci în speranţa că vor găsi nişte bani, iar băncile că vor găsi nişte clienţi buni, nu neperformanţi ca cei din perioada de boom.

În acest moment nu există o alternativă la finanţarea bancară, ceea ce este o foarte mare vulnerabilitate.

România a traversat criza cu banii de la FMI, cu banii acţionarilor băncilor care nu au ştiut ce finanţează la Bucureşti, cu neplata datoriilor către furnizori şi stat, cu salarii tăiate, cu restructurări la sânge şi cu insolvenţe.

Va mai rezista România cu acest model la următoarea criză?

Primii care ar trebui să se gândească la această întrebare sunt cei ce la Banca Naţională. Paradoxal, dezvoltarea unei alternative de finanţare pentru companiile private în afara sistemului bancar stă în mâna BNR.

Banca Naţională este singura instituţie care poate resuscita Bursa de la Bucureşti şi a crea o piaţă de finanţare pentru acţiuni şi obligaţiuni sau alte titluri de valoare.

Dacă BNR ar întări regulile de prudenţialitate pentru bănci astfel încât acestea să înăsprească condiţiile de creditare şi costurile pentru companii, proprietarii firmelor ar fi nevoiţi să se îndrepte către bursă pentru a face rost de finanţare.

Beneficiind de o abundenţă de bani atât de pe piaţa internă, cât şi de pe piaţa externă, băncile finanţează foarte ieftin companiile. În acest condiţii, nu are niciun sens pentru o firmă să caute alţi bani în altă parte, atâta timp cât banca stă cu sacul la uşa lor.

99,9% din finanţarea economiei româneşti este asigurată de bănci, atât la nivelul statului, cât şi la nivelul companiilor private.

Aşa cum s-a văzut şi în perioada de boom, pe bancheri îi interesează prea puţin riscul, ci mai mult să dea cât mai multe credite. Dacă un împrumut sare în aer, acţionarul şi clienţii buni plătesc creditele neperformante. Gândiţi-vă că o treime din creditele acordate în România au devenit nepeformante, ca valoare.

Ca să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat în boom, BNR ar trebui să diminueze treptat finanţarea companiilor private de către bănci şi invers.

Dacă o firmă privată are nevoie de 10 milioane de euro de la bancă, BNR, prin măsuri de prudenţialitate (bancherii nu vor face de bunăvoie acest lucru), ar trebui să oblige bancherii să împartă riscul: 6 milioane de euro să îi dea banca, iar 4 milioane de euro să ridice de pe piaţa de capital, prin diferite instrumente. Bani sunt, investitorii ajungând să se plângă că nu au ofertă, că nu au în ce să plaseze banii. (Şeful RAM: „Există bani pentru bonduri corporative, dar nu există ofertă“)

Băncile nu mai trebuie să preia în totalitate finanţarea şi nici riscul. Mai mult decât atât, se va reduce riscul corupţiei private din bănci, iar antreprenorii vor fi monitorizaţi permanent de către investitori şi se va reduce “riscul de a greşi” şi a-şi devaliza propria companie.

Sistemul bancar românesc nu va mai rezista unei noi crize pe modelul celei precedente. Acţionarii băncilor au fost o dată proşti şi au acoperit pierderile. Iar BNR nu va mai putea să salveze sistemul cu banii de la FMI şi nici pe ea.

BNR trebuie tot posibilul să trimită cel puţin o treime din finanţarea companiilor asigurată de bănci pe piaţa bursieră. Aşa va creşte şi Bursa de la Bucureşti şi aşa se va reduce riscul, iar cei care se ocupă de supraveghere - guvernatorul Mugur Isărescu, Florin Georgescu sau Nicolae Cinteză sau urmaşii lor - ar dormi mai liniştiţi.

Băncile ar trebui să finanţeze numai capitalul de lucru al companiilor, iar pentru investiţii, antreprenorii ar trebui să ridice bani de pe piaţa de capital. Să fie obligaţi să facă acest lucru prin măsuri neortodoxe. Ca în America, acolo unde bursa este principalul instrument de finanţare nu sistemul bancar, ca în Europa.

În aceste condiţii, pentru propria linişte şi resuscitarea finanţării economiei, BNR ar trebui să preia Bursa, să o naţionalizeze, să devină acţionarul principal, pentru că brokerii care au avut-o pe mână nu au fost în stare în douăzeci de ani să facă ceva cu ea, în afară de a transforma-o în propria lor clacă, cu care să-şi ocupe timpul.

Nu mai departe de câteva săptămâni în urmă, spre stupefacţia brokerilor de acolo, Banca Naţională a Ungariei a preluat controlul Bursei de la Budapesta prin achiziţia capitalului deţinut de doi acţionari austrieci.

“Listările şi lichiditatea au scăzut la un asemenea nivel încât astăzi piaţa de capital nu-şi îndeplineşte rolul, astfel încât intervenţia statului a devenit inevitabilă, în concordanţă  cu trendurile internaţionale”,  a spus Marton Nagy, viceguvernator al Băncii Naţionale a Ungariei citat într-un articol pe această temă de Financial Times. (Hungary central bank takes control of Budapest bourse)

La fel este şi cu Bursa de la Bucureşti.

Luni ar trebui să aibă loc adunarea generală a acţionarilor, în care să se aleagă noua conducere a Bursei. Mai bine s-ar preda cu toţii la BNR din timp, pentru a se salva ca brokeri, acţionari  şi investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO