Burse - Fonduri mutuale

Pentru ca nu sunt in stare sa aduca firme private la Bursa, brokerii tot asteapta de la stat ca sa-si listeze o parte din companii

08.04.2010, 23:00 16

Printre pricipalele probleme pe care brokerii le semnaleazapentru piata de capital de la Bucuresti se numara in primul randnumarul mic de emitenti si lipsa completa a unor domenii deactivitate de pe piata bursiera, numarul redus de instrumentefinanciare aflate la dispozitia investitorilor si ca efectlichiditatea extrem de scazuta a pietei, accesibilitatea la piatabursiera din partea investitorilor straini, dar si lipsa uneieducatii financiare a investitorilor locali.

Daca 2009 a fost un an in care promovarea bursiera a trecut inplanul secund, participantii la piata fiind mai mult preocupati deaprecierile titlurilor, din acest an, toti sunt de acord ca estenevoie de unitate in promovare si atragerea de noi companii peBursa, dar in special sensibilizarea factorului politic lamodalitatile de finantare prin piata de capital.

Prima problema: numarul mic de emitenti. Solutia: IPO-uri de lastat

In prezent pe piata principala de actiuni a Bursei de ValoriBucuresti (BVB) se tranzactioneaza 70 de companii, dupa cesocietatea Cemacon Zalau (CEON) a fost transferata latranzactionare de pe piata RASDAQ. Spre comparatie, pe bursapoloneza de la Varsovia se tranzactioneaza aproape 380 desocietati, din care 40 de companii sunt straine. "Unul dintreprincipalele puncte slabe ale bursei locale este dimensiunea redusaa pietei, respectiv numarul mic de emitenti pe care setranzactioneaza si lipsa completa a unor domenii de activitate", adeclarat Razvan Pasol, directorul executiv al societatii deintermediere Intercapital Invest, in cadrul unui seminar pe temapietei de capital.

Si Laurentiu Ciocirlan, directorul departamentului de investitiial Raiffeisen Capital & Investment este de aceeasi parere inceea ce priveste dimensiunea redusa a bursei locale, si apreciazaca extinderea numarului de emitenti este in primul rand o deciziede factor politic.

"Cifrele mari in ceea ce priveste cresterea capitalizarii pieteibursiere locale si a numarului de investitori nu sunt date decompaniile private, ci de catre companiile de stat care ar trebuiprivatizate prin intermediul Bursei. Astfel este nevoie de un efortpolitic in aceasta directie, insa din pacate autoritatile manifestaun interes redus", a declarat Ciocirlan.

Anca Dumitru, directorul general al BVB, a apreciat ca"obiectivul principal pentru acest an il reprezinta cresterealichiditatii si a ofertei", iar dinspre autoritati exista ecouri inceea ce priveste listari ale unor companii, iar primele efecte s-arputea vedea spre sfarsitul acestui an.

A doua problema: lichiditatea scazuta. Solutia: maimulte instrumente financiare

O alta problema majora cu care bursa locala se confrunta estelipsa lichiditatii, in conditiile in care valoarea medie atranzactiilor zilnice de la inceputul anului se ridica la 7,5milioane de euro, insa cresterea rulajului se datoreaza inprincipal cresterii preturilor. In Polonia, rulajul zilnicdepaseste 400 de milioane de euro.

"Bursa locala se vede din ce in ce mai mica pentru fondurile depensii, in principal din cauza lichiditatii extrem de mici apietei. In conditiile in care activele fondurilor de pensii privatear putea atinge la sfarsitul acestui an peste un miliard de euro,iar expunerea acestora pe piatele de capital este in jur de 10-12%,asta ar insemna ca fondurile sa detina tot free-floatul de la bursalocala. Acest lucru face ca fondurile sa se reorienteze catre altepiete de capital, mai lichide", a declarat Radu Craciun, directorulde investitii al fondului Eureko Pensii.

In afara de cresterea numarului de emitenti, care ar putea ducela cresterea lichiditatii pietei, brokerii apreciaza ca exista sialte mijloace de crestere a rulajului, in principal prinintroducerea unor intrumente noi de tranzactionare, precumconturile globale sau tranzactionarea in lipsa.

"Bursa ar trebui sa fie mult mai proactiva si ar trebui sa seorienteze catre introducerea de noi instrumente de tranzactionarein primul rand, apoi catre atragerea de noi emitenti", a declaratsi Valentin Ionescu, senior trader in cadrul Euro Invest Bank dinAustria.

A treia problema: speculatie multa. Solutia: penalizareadeclaratiilor

Brokerii mai sunt de parere ca o alta problema a Bursei oreprezinta caracterul puternic speculativ al pietei locale si modulin care aceasta este influentata de declaratiile unor actoriimportanti din piata.

"Intreaga dimensiune a pietei este una speculativa si mi-as dorica declaratiile care misca piata sa fie penalizate. Chiar dacaastfel de declaratii au efecte pe termen scurt, nu ar trebui asausor trecute cu vederea", a adaugat Pasol.

Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital dincadrul ING Bank Romania, apreciaza ca este o problema si deeducatie financiara a investitorului autohton.

"Informatia corecta in piata exista pentru a transmite mesajelecare trebuie investitorului. Problema este si la investitor si lace anume vrea el sa creada", a declarat Ilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO