• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
Burse - Fonduri mutuale

Pentru moment brokerii se asteapta la o evolutie „cuminte” a Bursei

Pentru moment brokerii se asteapta la o evolutie „cuminte” a Bursei
08.03.2010, 23:05 19

Bursa locala a inregistrat ieri o evolutie aproape in stagnare,cea mai mare volatilitate din piata fiind consemnata de titlurilesocietatilor financiare, care dupa ce au deschis sedinta pe plus,au inchis pe minus, cu o corectie de aproape 0,6% fata de cotatia de vineri. Indicele BET,al celor mai lichide zece titluri, au urcat cu putin peste 0,4%, invreme ce sectorul energetic, redat de indicele BET-NG, a coborat cuputin peste 0,1%.

"Ma astept ca urmatoarele sedinte sa fie lipsite de volatilitatesi in consecinta, la o evolutie cuminte a pietei locale. Factoriicare duc la o astfel de evolutie sunt lipsa unor repere clare inceea ce priveste evolutiile viitoare, atat pe pietele externe, catsi pe plan local, referitor la demersul de majorare a pragului dedetinere. Amanarea discutiilor pe termen nedefinit a consumat dincapitalul speculativ al SIF-urilor", a declarat Alin Brendea,directorul de tranzactionare al societatii de intermediere PrimeTransaction.

Dintre societatile financiare, titlurile SIF Oltenia (SIF5) auinregistrat cea mai mare corectie din sedinta de ieri, de 1,2%,coborand astfel la pretul de 1,6 lei/actiune.

Rulajul pe tilurile SIF Oltenia a depasit 3,4 mil. lei, cel maimare la aceasta categorie.

"In lipsa unei volatilitati mai mari pe SIF-uri investitoriisi-au indreptat atentia catre alte titluri, precum si catre piataRASDAQ, dar nu cred ca este vorba despre o tendinta generala dedurata. Este mai degraba ceva de moment, si odata cu aparitia unorstiri in piata, in ceea ce priveste majorarea pragului de detinerela SIF-uri, ma astept la o revenire a volatilitatii pe societatilefinanciare", a adaugat Brendea.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inchis inurcare, cea mai mare apreciere fiind inregistrata de actiunile TLV,care au urcat cu peste 1,7% fata de cotatia de vineri. In schimb,actiunile Broker Cluj (BRK) au revenit pe scadere, cu o corectie insedinta de ieri de putin peste 1,1%, coborand astfel la pretul de0,264 lei/actiune.

"Sunt intr-adevar iesiri si marcari de profit, dar nu ma asteptla scaderi violente in piata, ci mai degraba la o stagnare acotatiilor. Investitorii raman in expectativa, ceea ce inseamna sio reducere a rulajelor din piata", a continuat Brendea.

Valoarea transferurilor din sedinta de ieri s-a ridicat la 12,3mil. euro, insa peste 5,78 mil. euro au reprezentat tranzactii dealpe titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), pentru 1,5% din actiunilecompaniei. In plus, aproape 1,9 mil. euro reprezinta tranzactii pepiata de obligatiuni.

In sectorul energetic, titlurile societatii nationale detransport de energie electrica Transelectrica (TEL) au continuatscaderea, cu o corectie de peste 2,1%, in timp ce actiunileTransgaz (TGN) au revenit pe plus, cu un avans de doar 0,8% fata decotatia de vineri. Titlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP)au coborat ieri cu putin peste 0,3%.

"Pe titlurile energetice e de asteptat sa continue corectiileincepute saptamana trecuta, pe masura ce investitorii marcheaza dinprofit. Nu cred insa ca vom vedea scaderi importante nici in acestsector", a incheiat Brendea.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor energetice, care continua sa evolueze inscadere, pe un rulaj moderat insa.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care se pastreazape minus, insa reduc din volatilitate.
  • Evolutia actiunilor Bancii Transilvania (TLV), care continua sainregistreze aprecieri, pe un rulaj sustinut.
  • Evolutia titlurilor Broker Cluj (BRK), care revin pe scadere,cu o corectie moderata, pe un rulaj in crestere.
  • Evolutia principalelor piete externe, care inregistreazaparcursuri incerte, cu o volatilitate in crestere.
  • Evolutia actiunilor Alumil Rom Industry (ALU), care in ultimeledoua sedinte au inregistrat aprecieri puternice, comparativ cumedia pietei.
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256