Burse - Fonduri mutuale

Pentru prima oară de la listarea din 2001 încoace, Petrom vrea să dea dividende mai mari decât profitul net. Alina Popa, CFO: Suntem hotărâţi să ne menţinem politica de dividende

Pentru prima oară de la listarea din 2001 încoace,...

Autor: Liviu Popescu

04.02.2021, 11:36 637

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie listată la bursa de la Bucureşti în termeni de capitalizare, propune acţionarilor un dividend brut de 0,031 lei pe acţiune din profitul net pe 2020, echivalentul unui randament de 7,7% la preţurile curente de tranzacţionare, arată calculele realizate de ZF pe baza propunerii transmise joi de companie.

Astfel, directorul Petrom intenţionează să-şi remunereze investitorii cu 1,76 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o rată de distribuire de 136% din profitul net, cea mai ridicată de la listarea din 2001 încoace, adică să apeleze la rezultatul reportat şi la rezerve. Desigur, ultimul cuvânt de spus îl vor avea austriecii de la OMV în adunarea generală a acţionarilor din aprilie.

“Suntem hotărâţi să ne menţinem politica de dividende. Nu avem o durată anume (n.red – cu privire la cât timp ar putea fi implementată politica de dividende care prevede un dividend crescător sau cel puţin la aceeaşi valoare ca cel din anul precedent). În fiecare an, facem o evaluare şi vom lua în considerare situaţia financiară a companiei”, spune Alina Popa, director financiar Petrom, într-o conferinţă de presă.

OMV Petrom are o situaţie financiară foarte bună, adaugă Alina Popa. “Am luat toate măsurile necesare în timpul crizei ca să adresăm şi să reducem costurile, inclusiv cele legate de investiţii, astfel încât să ne onorăm promisiunea pe care o avem faţă de acţionari”, spune Alina Popa. Spre comparaţie în 2020, Petrom a plătit către acţionari 48,3% din profitul net înregistrat în 2019.

Joi Petrom a raportat un profit net de 1,29 miliarde de lei pentru anul 2020, în scădere cu 64% faţă de anul precedent şi afaceri de 19,7 mld. lei, minus 23%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO