• Leu / EUR4.7536
  • Leu / GBP5.4061
  • Leu / USD4.3072
Burse - Fonduri mutuale

„Perlă energetică“ de 4 mld. lei, intens curtată. Luptă subterană între stat şi privat pentru boardul companiei Electrica

„Perlă energetică“ de 4 mld. lei, intens curtată. Luptă subterană între stat şi privat pentru boardul companiei Electrica

Autor: Radu Bostan, Roxana Pricop

23 nov 2015 2315

Opt candidaţi concurează pentru un loc în conducerea Electrica, companie care distribuie curent în Transilvania şi nordul Munteniei.

Andrei Hareţ, fost vicepreşedinte al SABMiller, Anca Ioan, fostă CEO a Ţiriac Holdings, şi Roland Teufel, consultant german, alături de actualii administratori în frunte cu Victor Cionga sunt în scrişi în cursa pentru un loc în consiliul de administraţie al Electrica.

Schim barea CA-ului Electrica are loc la cererea Ministerului Energiei, principalul acţionar cu 48% din capital. Andrei Gerea, fost ministru al energiei, a criticat în octombrie actuala conducere a Electrica, afirmând că societatea nu a utilizat banii obţinuţi din listare.

Electrica a strâns 1,9 mld. lei de la investitori prin listarea pe bursele de la Bucureşti şi Londra. Pe de altă parte, administratorii au replicat că reprezentanţii mi nisterului au încercat să influenţeze procesul de nominalizare a administratorilor filialelor. 

Administratorii Electrica câştigă în prezent un salariu lunar fix de 2.500 euro brut.

Din cei opt candidaţi, cinci persoane sunt actualii administratori Victor Cionga, Arielle Malard de Rothschild, Michael Boersma, Cristian Buşu şi Ioana Alina Drăgan, aceştia fiind înscrişi automat pentru alegeri.

Ceilalţi trei - Roland Teufel, Andrei Hareţ şi Anca Ioan  sunt candidaţii propuşi de Electrica în baza unei proceduri de selecţie efectuată de agenţia de recrutare Pedersen & Partners. Propunerea de către companie a unei liste proprii de candidaţi pentru propria conducere este o procedură nemaiîntâlnită la companiile listate la bursă la care statul este acţionar, precum Romgaz şi Nuclearelectrica.

„Electrica s-a angajat printr-o înţele gere scrisă faţă de BERD să crească guvernanţa corporativă prin numirea de administratori independenţi. Această înţelegere între companie şi BERD a avut loc înainte de listarea Electrica la bursă. Iar BERD a acceptat să investească în oferta Electrica în anumite con diţii, printre care şi creşterea guvernanţei corporative“, spun surse apropiate companiei.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7536
Diferență: 0,1348
Ieri: 4.7582
Azi: 4.3072
Diferență: -0,453
Ieri: 4.3186
Azi: 5.4061
Diferență: 1,5802
Ieri: 5.4003
Azi: 4.3279
Diferență: -0,604
Ieri: 4.3262