Burse - Fonduri mutuale

Peste 33.000 de români devin anual investitori în fonduri mutuale, dar majoritatea le privesc ca pe depozite bancare

Peste 33.000 de români devin anual investitori în...

Autor: Roxana Pricop

28.08.2013, 21:55 1944

Fondurile mutuale au atras 170.000 de investitori noi în ultimii cinci ani, un record înregistrat în ciuda condiţiilor vitrege de pe piaţa de capital. Industria de fonduri mutuale a ajuns în prezent la peste 254.000 de investitori, după ce din 2008 au intrat în medie 33.000 de investitori noi pe an. Fondul mutual este cel mai simplu instrument de investiţie şi este considerat primul pas pe piaţa de capital.

Clasificate în mai multe categorii de risc, în funcţie de investiţiile pe care le fac, fondurile mutuale au crescut în ultimii ani în special graţie aversiunii la risc a populaţiei şi a vânzărilor intensive făcute de bănci.

„În ultimii ani, băncile au avut o atitudine pro fonduri mutuale, de aceea am văzut intrări atât de mari în fonduri mutuale“, a spus Florin Dolea, directorul general al societăţii de administrare Pioneer Asset Management. Majoritatea noilor clienţi ai fondurilor mutuale nu au însă comportamentul unor investitori activi, cum se întâmplă pe pieţele mature de capital, nu sunt preocupaţi de evoluţia investiţiei şi nici nu compară performanţele fondului propriu cu randamentele altor fonduri. Cei mai mulţi dintre aceştia tratează aceste plasamente ca pe nişte depozite bancare.

Fondurile mutuale au performanţe care fluctuează în timp, spre deosebire de depozite, care au dobândă fixă şi sunt garantate. Astfel că analiza şi comparaţia fondurilor mutuale este foarte importantă pentru a lua o decizie corectă de investiţie. Roxana Pricop

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO