Burse - Fonduri mutuale

Petrolexportimport l-a înlocuit pe directorul general după 17 ani

Petrolexportimport l-a înlocuit pe directorul general...

Autor: Radu Bostan

05.05.2015, 00:03 852

Moştenitorul omului de afaceri Ovidiu Popescu, decedat în 2011, a decis să preia personal conducerea traderului de ţiţei Petrolexportimport (simbol bursier PEI), pe care o deţinea prin intermediul unui offshore.

Alexandru Popescu, 28 de ani, îl va înlocui ca preşedinte şi director general pe Valeriu Iancu, 64 de ani, care conducea compania din 1998, dinainte ca aceasta să fie privatizată.

Popescu îl va aduce în board şi pe Marius Eugen Opran, fost general în Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), urmând ca în noua structură de conducere să implementeze un plan de redresare a activităţii traderului de petrol, care a intrat pe pierdere anul trecut, după ce cifra de afaceri s-a prăbuşit la mai puţin de un milion de lei, de la 237 milioane de lei în 2013.

Principala direcţie de business este finalizarea investiţiei într-un depozit de produse petroliere şi gaz petrolier lichefiat aflat la marginea Bucureştiului, Danubiana.

Compania va obţine fonduri pentru acest proiect dintr-un litigiu cu OMV Petrom (SNP) şi dintr-un credit la Piraeus Bank, garantat cu clădirea depozitului şi cu o clădire de birouri din centrul Capitalei, unde funcţionează în prezent o sucursală a firmei de asigurări Carpatica Asig.

Petrolexportimport şi-a informat recent acţionarii că va obţine un profit contabil de 10 milioane de lei după ce va anula un provizion pentru litigii constituit din cauza implicării într-un proces între OMV Petrom şi traderul de materii prime Glencore.

Producătorul de ţiţei a obţinut de la Glencore, într-o instanţă britanică, plata a 40 milioane de dolari ca despăgubiri pentru o presupusă fraudă comisă în anii 1990.

„În  aceste  condiţii  rezultatul  global  al societăţii pentru anul 2015 va  înregistra, cu certitudine, profit“, scrie Popescu în planul de redresare propus acţionarilor. El deţine 76% din acţiunile Petrolexportimport prin intermediul Laird Resources, o firmă înregistrată în Insulele Virgine Britanice, un paradis fiscal.

Petrolexportimport, cea mai mică firmă care face parte din indicele bursier BET-NG, are o capitalizare de 4,9 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO