Burse - Fonduri mutuale

Petrolul ajunge la 80 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014 încoace. Morgan Stanley vede preţul la 90 de dolari în 2020

Petrolul ajunge la 80 de dolari pe baril pentru prima...

Autor: Catalina Apostoiu

18.05.2018, 00:06 586

Cererea pentru distilate medii, ca motorina şi kerosenul, va împinge preţurile petrolului Brent la 90 de dolari pe baril în 2020, potrivit analiştilor Morgan Stanley, scrie CNBC.

Banca de investiţii anticipase anterior că preţul ţiţeiului Brent va atinge în medie 65 de dolari pe baril în fiecare dintre cele patru trimestre ale anului 2020.

La bursa de la Bucureşti, cea mai performantă acţiune din indicele BET este OMV Petrom, plus 23%, a cărei evoluţie este strâns legată de preţul barilului de petrol. Spre comparaţie, indicele BET are plus 10,6%.

Morgan Stanley avertizează că stocurile de distilate medii se apropie de minime pe cinci ani în condiţiile în care cererea de astfel de produse petroliere se află în creştere. Rafinăriile din întreaga lume se luptă acum să ţină pasul cu consumul, potrivit băncii de investiţii.

Preţul petrolului a urcat ieri la 80 de dolari pe baril în Londra pentru prima dată din 2014 în condiţiile în care stocurile americane au scăzut, iar traderii se pregătesc pentru impactul reînnoirii sancţiunilor împotriva Iranului, relatează Bloomberg.

Preţul petrolului Brent, referinţa pentru piaţa internaţională, a crescut cu 1,1%, la 80,15 dolari. Stocurile americane au scăzut pentru a doua săptămână odată cu apropierea sezonului vacanţelor. Potrivit Goldman Sachs, producţia în creştere de petrol de şist american nu va putea compensa potenţialul declin al livrărilor de petrol iranian care va urma după reimpunerea de sancţiuni de către SUA împotriva celui de-al treilea mare producător OPEC.

Preţul ţiţeiului a atins în această lună cel mai ridicat nivel din ultimii peste trei ani după ce preşedintele american Donald Trump s-a retras din acordul nuclear încheiat cu Iranul. Deşi a arătat că supraoferta de ţiţei existentă la nivel mondial a fost eliminată graţie reducerilor de producţie operate de OPEC, Agenţia Internaţională pentru Energie (EIA) a avertizat că creşterea preţurilor ar putea afecta consumul şi şi-a redus estimările privitoare la creşterea cererii.

Stocurile americane au scăzut cu 1,4 milioane de barili săptămâna trecută, în timp ce producţia locală a urcat la 10,7 milioane de barili pe zi. Spectrul creşterii producţiei americane continuă să submineze reducerile de producţie ale OPEC. Stocurile de benzină au scăzut de asemenea săptămâna trecută cu 3,79 milioane de barili, potrivit EIA.

Membrii OPEC au declarat că au suficientă capacitate pentru a acoperi orice deficit la nivelul ofertei în cazul în care noile sancţiuni reduc exporturile Iranului.

Totuşi, Goldman Sachs a avertizat că grupul nu va înlocui în mod activ barilii lipsă având în vedere argumentul acestuia că piaţa nu este încă în întregime reechilibrată.

Nici chiar SUA nu vor putea compensa reducerea livărilor iraniene pentru că producătorii de petrol de şist întâmpină probleme în creştere în condiţiile în care producţia record a generat probleme la nivelul conductelor, mai avertizează Goldman.

catalina.apostoiu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO