Burse - Fonduri mutuale

Petrolul urcă cu 3,35% într-o zi în care bursele lumii au oferit aprecieri pe linie

Investitorii se pre­gătesc de discursul şefului Fed, Jerome Powell, de la finalul acestei săptămâni

Investitorii se pre­gătesc de discursul şefului Fed, Jerome Powell, de la finalul acestei săptămâni

Autor: Dan Grigore Ivan

27.11.2018, 00:04 461

Barilul de petrol Brent a urcat cu 3,35% ieri, până la peste 60 dolari, în timp ce marile burse ale lumii au fost definite de un ton mai optimist al investitorilor, după o săptămână ce tocmai a trecut plină de scăderi şi îngrijorări că economia mondială va încetini.

Indicele american Dow Jones s-a apreciat cu 1,47%, alimentat în principal de creşterile din retail şi de o revenire a companiilor de tehnolo­gie, cele mai lovite săptă­mânile trecute.

Pe scena interna­ţională, principalele eveni­mente pe care le urmăresc investi­torii sunt legate de summitul G20 din Argentina, unde s-ar putea readuce pe agenda publică discuţia despre pro­tecţionism şi taxe vamale, mai ales cele legate de relaţia Statele Unite ale Americii cu China. Totodată, şi Brexitul este pe radarul investitorilor, despărţirea Marii Britanii de Uniunea Europeană fiind tot mai aproape după ce liderii UE şi-au dat acordul pe protocolul de ieşire. De asemenea, investitorii se pre­gătesc de discursul şefului Fed, Jerome Powell, programat la finalul acestei săptămâni.

În Europa, aprecierea a fost cu o idee mai mică decât cea de peste ocean, cu un indice EuroSTOXX 600 ce a afişat o creştere de 1,23%.

Din Italia au venit veşti bune pentru investitori, având în vedere că gu­vernul italian ar putea să îşi reducă estimările pentru deficitul din 2019, la in­di­caţiile Comisiei Euro­pene. In­dicele băncilor de pe bursa milaneză a urcat ieri cu aproape 5%, faţă de o creştere ce s-a dus spre 3% a indicelui FTSE MIB, referinţa bursei italiene.

În regiune, indicele polonez WIG20 a scăzut însă cu 0,49%, în timp ce la Viena aprecierea indicelui ATX a fost de 0,41%. La Budapesta, indicele BUX a crescut de asemenea cu 0,19%.

La Bucureşti, indicele BET a scăzut cu 0,09%, pe fondul unui rulaj ce a trecut de 50 milioane lei, mai mare decât media de tranzacţionare zilnică din noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO