Burse - Fonduri mutuale

Petrom a câştigat un miliard de euro pe Bursă de la începutul anului. Statul are în plus 220 de milioane de euro

Petrom a câştigat un miliard de euro pe Bursă de la începutul anului

Autor: Andrei Chirileasa

21.03.2011, 23:50 173

Acţiunile celei mai mari companii româneşti, OMVPetrom (SNP), au câştigat 23% de la începutul anului, atingând ieriun maxim de 0,4149 lei, iar valoarea de piaţă a urcat la aproape5,64 miliarde de euro, adică un plus de 1,1 miliarde de euro faţăde decembrie 2010.

În acelaşi interval, indicele BET a crescut cucirca 10%, iar SIF-urile au urcat cu 14%.

Acţiunile Petrom şi-au atins maximul istoric peBursă în 2006, când au depăşit 0,65 lei, iar capitalizareacompaniei a sărit peste 10 miliarde de euro.
Creşterea titlurilor Petrom este importantă maiales pentru stat, care urmează să vândă prin ofertă publicăsecundară pe Bursă 9,84% din companie până la jumătatea anului. Lapreţul de ieri, statul ar încasa peste 550 de milioane de euro, cu110 milioane de euro mai mult decât ar fi încasat la sfârşitulanului trecut, când acţiunile erau cotate la 0,34 lei.

"Creşterea acţiunilor Petrom este determinată deun cumul de factori. Pe de o parte e oferta statului, care eraaşteptată să se deruleze peste preţul din piaţă, iar pe de altăparte e creşterea preţului petrolului, care a determinat şirezultate în creştere", explică Grigore Chiş, directorul general alBroker Cluj. Este probabil ca preţul acţiunilor SNP să sestabilizeze peste nivelul de 0,4 lei, nivelul minim pe careMinisterul Economiei ar fi dispus să-l accepte în ofertă. Înprezent, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării înIndustrie (OPSPI), care este mandatat de Ministerul Economiei să seocupe de vânzarea participa­ţiei la Petrom, analizează ofertele aşase con­sorţii de brokeri pentru intermedierea ofertei, procescare ar putea dura câteva săp­tămâni. Reprezentanţii ministeruluisperă ca oferta să se deruleze până la jumătateaanului.
Austriecii de la OMV urmăresc cu foarte multăatenţie vânzarea acestui pachet de acţiuni, fiind interesaţi să-şiconsolideze participaţia, care este în prezent de51%.

OMV a plătit în 2004 statului român circa669 mil. euro pentru 33% din Petrom şi şi-a majorat ulteriorparticipaţia la 51% printr-o majorare de capital de circa 830 mil.euro.
Austriecii şi-au recuperat însă o mareparte a banilor din dividendele încasate de la Petrom şi dintranzacţiile derulate în interiorulgrupului.

Privatizarea Petrom, care a însemnat şicedarea controlului asupra rezervelor de petrol ale ţării, arevenit de multe ori pe agenda de discuţii a politicienilor, fiindo temă de maximă actualitate acum când preţul carburanţilor atingenoi maxime. Ieri, un grup de deputaţi a anunţat înfiinţarea uneicomisii de anchetă pentru verificarea respectării prevederilorcontractului de privatizare a Petrom.

În acestcontext, principala preocupare a Guvernului este maximizareapreţului încasat pentru acţiunile Petrom, indiferent de cine vor ficumpărătorii, potrivit şefului OPSPI VictorCazana.

Dacă OMVva oferi preţul cel mai mare şi-ar putea adjudeca cea mai mareparte a pachetului, însă asta ar determina un scandal pe piaţa decapital, unde investitorii cer ca subscrierile realizate depersoanele fizice locale să fie onorate în întregime şi ca preţuldin ofertă să fie sub preţul din piaţă, pentru a lăsa loc şi decâştig.

În acestecondiţii, toată lumea din piaţă aşteaptă să vadă la ce preţ se vaface oferta şi mai ales ce va face OMV. "Nu e atât de importantdacă statul va vinde la 0,4 lei sau la 0,45 lei. Important estecine va cumpăra, dacă va exista interes şi din partea altorinvestitori în afară de OMV.

Pentrupiaţă, cel mai bun scenariu ar fi o creştere a free-float-ului.Este de aşteptat să existe competiţie pentru acest pachet, având învedere şi talia jucătorilor intraţi în cursă pentru intermediereaofertei", a precizat Grigore Chiş.

Şaseconsorţii de intermediari au depus oferte la OPSPI pentru mandatulde la Petrom, în cursă fiind unele dintre cele mai mari bănci deinvestiţii din lume. Cele şase sindicate de intermediere sunt: BCRcu JP Morgan (SUA), Erste şi Intercapital Invest; Morgan Stanley(SUA) cu Raiffeisen; Unicredit cu Goldman Sachs (SUA); UBS(Elveţia) cu ING; Nomura (Japonia) cu Alpha; Renaissance Capital(Rusia), EFG Eurobank Securities, BT Securities şiRomcapital.

Ofertadepusă de consorţiul Société Générale, BRD şi Citibank a fostdescalificată din cauză că a depăşit termenullimită.

Faza de evaluare a ofertelor tehnice, carearată capacitatea intermediarilor de a intermedia oferta, ar puteadura două sau trei săptămâni, potrivit unor surse din piaţă.Intermediarii care vor obţine peste 85 de puncte pentru ofertatehnică se vor califica în faza următoare, când vor fi deschiseofertele financiare, respectiv comisioanele pretinse pentru aceastăoperaţiune. Punctajul final va fi media aritmetică a punctajuluiobţinut pentru oferta tehnică şi pentru oferta financiară.

Listarea pachetului de 9,84% dinPetrom vine într-un context favorabil pentru companiile petroliere,după ce preţul ţiţeiului a depăşit 100 de dolari/baril în ultimeleluni.Pe de altă parte,Petrom a fost principala ţintă a criticilor autorităţilor pe fondulnemulţumirii generale legată de scumpirea carburanţilor.În 2010 OMV Petrom a majoratpreţul motorinei în medie cu 24%, iar pe cel al benzinei cu 20%,potrivit datelor companiei.Tot anul trecut compania a obţinut unprofit net record de 2,2 mld. lei (516 mil.euro), cu 156% mai mare decât în 2009, în condiţiile în careafacerile au urcat cu 16%, la 18,6 mld. lei (4,37 mld.euro).