Burse - Fonduri mutuale

Petrom a disponibilizat peste 1.600 de angajati in trim. I

Petrom a disponibilizat peste 1.600 de angajati in trim. I

Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom: Evolutia nefavorabila a preturilor la titei si situatia economica deteriorata, ce au continuat pe parcursul primului trimestru din 2009, au exercitat presiune asupra rezultatelor noastre. Cu toate acestea am beneficiat de influentele favorabile ale strategiei noastre de hedging, dar si ale eforturilor continue de restructurare, ce au contribuit la reducerea efectelor conditiilor actuale dificile de piata.

11.05.2009, 00:00 26

Primele trei luni ale anului au adus pentru Petrom scaderi pe toate fronturile, mai putin unul. Compania a avut un profit net si investitii la jumatatea celor de anul trecut pe total, afaceri mai mici cu 18%, productie totala cu 4% sub nivelul celei din primul trimestru al anului trecut, surpriza venind pe partea de marketing unde vanzarile de produse rafinate au fost cu 12% mai mari fata de primele trei luni din 2008.

Profitul Petrom pe primul trimestru, de 118 mil. euro, este insa de trei ori mai mare decat cel al grupului OMV, actionarul majoritar, care a raportat un castig de 40 mil. euro.
 
Productie in declin
Productia totala a Petrom s-a redus in primele trei luni ale anului cu 3% pe partea de titei si cu 5% in ceea ce priveste productia de gaze comparativ cu perioada similara a anului trecut. Chiar daca productia a fost mai mica si comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, compania a beneficiat din plin de aprecierea dolarului fata de leu, ceea ce a redus partial efectul negativ al preturilor la titei. Astfel, compania a inregistrat un profit operational (EBITDA) de 613 mil. lei (143 mil. euro), mai mic cu 74% fata de primul trimestru din 2008, dar mult mai bun fata de pierderea de 500 mil. lei din ultimul trimestru al anului trecut.
Investitiile in acest sector au scazut la 672 mil. lei (157 mil. euro), cu 62% mai mici fata de aceeasi perioada din 2008. Pe ansamblu, investitiile Petrom au fost de 1,17 mld. lei, cu 43% mai mici fata de T1 2008.
 
Preturi mai mici, vanzari mai mari
Pe partea de rafinare si marketing, Petrom a inregistrat o crestere cu 12% a cantitatilor totale vandute, cel mai mare avans, de 34%, fiind consemnat de vanzarile comerciale interne care au beneficiat de comercializarea unor cantitati mai mari de pacura. Acest lucru este explicat prin cantitatile mai mari de pacura pe care compania le-a livrat in timpul conflictului ruso-ucrainean de la inceputul anului care a lasat piata locala fara gaze de import, unele termocentrale fiind trecute pe pacura.
Vanzarile cu amanuntul au crescut cu 26%, Petrom castigand volume prin faptul ca poate practica cele mai reduse preturi din piata. Cu toate acestea, exporturile companiei s-au redus cu 19% in primul trimestru al anului fata de anul trecut. Comparativ insa cu ultimul trimestru al anului trecut, scaderea pietei de carburanti este vizibila si la nivelul Petrom, compania comercializand in primele trei luni ale anului cu 10% mai putin fata de ultimele trei luni din 2008. Pe acest segment, investitiile au fost de 237 mil. lei (55 mil. euro), iar pierderea operationala de 229 mil. lei (53,6 mil. euro).
 
Gaze mai putine
Compania a comercializat in primul trimestru al anului cu 6% mai putine gaze naturale din cauza cererii mai scazute din piata si a limitarilor retelei de transport, precum si a inchiderii Doljchim. Investitiile in acest segment au fost de 162 mil. lei (38 mil. euro), in timp ce EBIT-ul a fost de 55 mil. lei (12,8 mil. euro).
Costurile salariale, cu 30% mai mici
Compania a disponibilizat in primele trei luni ale anului 1.626 de angajati, pana la un numar de 31.685 de salariati, in timp ce costurile cu personalul s-au diminuat fata de perioada similara a anului trecut cu circa 30%. Comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, numarul de angajati ai Petrom a scazut cu 10% in T1 2009, respectiv cu 3.384 de salariati.
 
400 mil. euro pentru centrala de la Brazi
Petrom a semnat la sfarsitul saptamanii trecute doua credite in valoare totala de 400 mil. euro pentru constructia unitatii de producere a energiei electrice de la Brazi, investitie in valoare totala de 500 mil. euro care are ca termen de intrare in functiune anul 2002.
BERD a asigurat 200 mil. euro, in timp ce Banca Europeana de Investitii (BEI) a alocat 200 mil. euro pentru constructia centralei de 860 MW care va functiona pe gaze din productia Petrom. Initial, suma alocata de BEI pentru acest proiect era de 250 mil. euro.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO