OMV Petrom (SNP) a depăşit cu cinci ani termenul în care trebuia să-şi majoreze capitalul oferind statului acţiuni gratuite în schimbul terenurilor preluate la privatizare, iar în prezent procesul este blocat de o dispută între stat şi acţionarul majoritar al producătorului de petrol OMV pe tema metodei de evaluare a activelor.
Valoarea terenurilor, împărţită la valoarea nominală a acţiunilor Petrom, de 0,1 lei/titlu, va determina numărul de acţiuni care vor fi emise în favoarea statului şi, în consecinţă, suma pe care OMV va fi obligat să o plătească statului sau să o verse la capitalul social pentru a-şi păstra constantă ponderea de 51% în acţionariatul companiei petroliere.
Din simulările făcute de stat, valoarea terenurilor s-ar afla în intervalul 50-100 milioane de euro, dar o altă metodă de evaluare, preferată de OMV, sugerează o valoare de 10-20 milioane de euro pentru terenurile preluate la privatizare şi incluse în patrimoniul Petrom, spun surse din piaţă. Disputa a blocat realizarea raportului de evaluare a terenurilor şi a întârziat şi mai mult majorarea de capital faţă de termenul limită, anul 2010, adică la cinci ani după încheierea procesului de privatizare a Petrom.