Burse - Fonduri mutuale

Petrom a întârziat cu cinci ani „conversia“ terenurilor în acţiuni pentru stat. Austriecii de la OMV cer „discount“ la evaluare

Petrom a întârziat cu cinci ani „conversia“...

Autor: Radu Bostan

25.08.2015, 09:30 1414

OMV Petrom (SNP) a depăşit cu cinci ani termenul în care trebuia să-şi majoreze capitalul oferind statului acţiuni gratuite în schimbul terenurilor preluate la privatizare, iar în prezent procesul este blocat de o dispută între stat şi acţionarul majoritar al producătorului de petrol OMV pe tema metodei de evaluare a activelor.

Valoarea terenurilor, îm­păr­ţită la valoarea no­mi­na­lă a acţiunilor Petrom, de 0,1 lei/titlu, va deter­mina numărul de acţiuni care vor fi emise în favoarea statului şi, în consecinţă, suma pe care OMV va fi obligat să o plătească statului sau să o verse la capitalul social pentru a-şi păstra constantă ponderea de 51% în acţio­nariatul companiei petroliere.

Din simulările făcute de stat, valoa­rea terenurilor s-ar afla în intervalul 50-100 milioane de euro, dar o altă metodă de evaluare, preferată de OMV, suge­rează o valoare de 10-20 mi­lioane de euro pentru terenurile pre­luate la pri­va­tizare şi incluse în patri­mo­niul Pe­trom, spun surse din piaţă. Dis­puta a blo­cat realizarea raportului de eva­luare a terenurilor şi a întârziat şi mai mult ma­jorarea de capital faţă de termenul li­mită, anul 2010, adică la cinci ani după în­cheierea procesului de privatizare a Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO