Burse - Fonduri mutuale

Petrom a accelerat restructurarea, cu 5.300 de oameni plecând în ultimii trei ani, ceea ce a dus la o productivitate medie triplă faţă de Romgaz. Dar ambele companii sunt sub MOL, Exxon. Cu câte 2,7 mil. lei a contribuit în medie fiecare angajat Petrom la afacerile din 2021 faţă de circa 1 mil. lei la Romgaz

Petrom a accelerat restructurarea, cu 5.300 de oameni...

Autor: Liviu Popescu, Tibi Oprea

28.03.2022, 07:26 3687

Americanii de la ExxonMobil au una dintre cele mai bune productivităţi pe angajaţi din industria de energie, cu 20 mil. lei în 2021 Maghiarii de la MOL, 4 mil. lei.

Un angajat al Petrom (SNP) este de trei ori mai productiv ca unul al companiei de stat Romgaz (simbol bursier SNG), celelălt mare producător de gaze naturale al României, însă ambele companii sunt sub maghiarii de la MOL, poloneziii de la PGNiG şi de câteva ori în urma americanilor de la ExxonMobil, arată calculele realizate de Ziarul Financiar.

Astfel, cu cei 8.300 de angajaţi şi cu afaceri de aproximativ 22 mld. lei în anul 2021, Petrom, la care austriecii de la OMV au controlul majoritar, a avut o producti­vitate medie a muncii de aproximativ 2,7 milioane de lei (540.000 de euro) în 2021. Spre comparaţie, cei 5.900 de angajaţi ai Romgaz – perla statului român la BVB, au livrat în 2021 o productivitate medie de circa 1 mil. lei, arată calculele ZF.

Aşadar o companie privată versus una de stat, ambele active în aceeaşi ramură a in­dustriei de energie, diferenţă între produc­ti­vitate de aproape trei ori. De ce? „În mo­mentul în care vorbim de productivitate şi tre­cerea de la o com­panie mai puţin pro­ductivă la una pro­ductivă, sunt nişte decizii care se iau, unele mai uşor, altele mai greu“, explică Florin Godean, country manager al Adecco România, principalul jucător în piaţa de recrutare de personal din România

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri