Burse - Fonduri mutuale

Petrom are ghinion pe pieţele externe: după retragerea din Rusia, nici Kazahstanul nu mai merge

Petrom are ghinion pe pieţele externe: după retragerea din Rusia, nici Kazahstanul nu mai merge

Autor: Roxana Petrescu

21.10.2010, 23:58 40

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Ro­mânia, seconfruntă cu o producţie de hidrocarburi sub aşteptări înKazahstan, singura piaţa externă pe care firma mai este prezentădupă ce în septembrie pro­ducătorul de petrol şi gaze a decis săpună punct aventurii de explorare din Rusia.

"Este de aşteptat ca valoarea chel­tuielilor excepţionale să seridice la apro­ximativ 250 de milioane de euro. Circa 200 demilioane de euro din aceste cheltuieli sunt legate, în măsuriaproximativ egale, de reevaluarea activelor din Strasshof (Austria)şi a celor din Kazahstan. Alături de reevaluările de naturătehnică, revizuirea activelor din Kazahstan este cauzată şi de oschimbare în taxele vamale de export", au explicat reprezentanţiigrupului petrolier austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, înraportul de trading aferent celui de-al treilea trimestru din2010.
Practic, conform aces­tor declaraţii, circa 100 de milioane de eurodin profitul Petrom, ar urma să se evaporeze odată cu reevaluareaoperaţiunilor din Kazahstan.
Produ­cătorul de petrol şi gaze a înregistrat în primele şase luniale anului un profit net de 1,5 miliarde de lei (366,8 de milioanede euro), de peste patru ori mai mare com­parativ cu perioadasi­milară din 2009. Com­pania urmează să-şi anunţe rezultatelepentru al treilea trimestru al anului pe 9 no­iembrie.

Regiune cheie, sub aşteptări
Rezultatele slabe din Kazahstan vin în contextul în carereprezentanţii Petrom au declarat că stra­tegia pe termen lung acompaniei prevede transformarea regiunii caspice într-una cheiepentru activităţile de explorare şi producţie.
Mai mult, la începutul acestui an compania a anunţat preluarea unuinou zăcământ de petrol şi gaze, Kultuk, prin achiziţia întotalitate a unei companii kazahe Korned LLP. Ideea care a stat labaza acestei achiziţii a fost conectarea zăcământului nou preluatcu un zăcământ deja aflat în faza de producţie, Komsomolskoe, lucrupermis de distanţa de doar 34 de kilometri dintre cele douăzone.
Potrivit informaţiilor Petrom, compania este prezentă în Kazahstanîncă din 1998 şi are licenţe de explorare şi producţie pentru cincizăcăminte controlate după preluarea a trei companii.
În cadrul unei conferinţe de presă de anul acesta, în care Petromşi-a anunţat strategia până în 2015, reprezentanţii companieispuneau că intenţia lor este aceea de a ajunge la o producţie dehidrocarburi de 20.000 de barili echivalent petrol pe zi înKazahstan.
Ţinta declarată este una foarte ambiţioasă şi reprezintă circa 10%din producţia totală înregistrată de Petrom anul trecut. Mai mult,nivelul aşteptat este de peste trei ori mai mare faţă de celrealizat prin operaţiunile din Kazahstan în 2009.
"Performanţa din Strasshof (Austria) şi cea a activităţilor Petromdin Kazahstan este sub aşteptările noastre. O evaluare tehnicărecentă a acestor perimetre indică faptul că producţia estimatăiniţial nu va fi atinsă. Aceste revizuiri tehnice vor duce şi laformarea unor cheltuieli excepţionale aferente acestui trimestru",se mai preci­zează în raportul OMV.

Adio Rusia
Insuccesul care se conturează în Kazahstan vine la puţin timp dupăce Petrom a anunţat că va renunţa la opera­ţiunile din Rusia.
Astfel, la începutul lunii septembrie reprezentanţiiprodu­căto­rului de petrol şi gaze au decis vânzarea pachetului de75% pe care îl deţineau într-o companie în al cărei por­tofoliu seaflau mai multe perimetre de ex­plorare şi producţie ruseşti.
Petrom a abordat Ru­sia în 2006, plătind un "bilet de intrare" de100 de milioane de euro pentru a putea face explorări în aceastăzonă importantă din punctul de vedere al hidro­car­burilor. Înultimul tri­mestru din 2008, com­pania şi-a constituitpro­vi­zioane sem­nificative pentru a acoperi depre­ciereaope­raţiunilor din Rusia.
În ceea ce priveşte producţia de hidrocarburi din România,reprezen­tanţii gruupului OMV spun că aceasta a rămas practicnemodificată în al treilea trimestru al anului faţă de trimestruldoi din 2010.
Cu toate acestea, com­parată cu aceeaşi perioadă a anului trecut,producţia de hidrocarburi a Petrom a fost cu circa 1% mai mică, celmai mare impact în această scădere avându-l segmentul de gazenaturale unde a fost înregistrată o contracţie de peste 26% faţă deal treilea trimestru din 2009.

Rafinăria Arpechim, închisă de
patru luni
Marjele de rafinare la nivelul grupului OMV au scăzut semnificativfaţă de trimestrul al doilea, potrivit raportului grupului, astfelcă rezultatul Petrom pe partea de rafinare ar putea fi din nouslab. Compania a închis rafinăria Arpechim în iunie şi a păstrat-oînchisă pe tot parcursul trimestrului al treilea. Strategiaaustriecilor prevede funcţionarea intermitentă a Arpechim, iar petermen lung se ia în calcul vânzarea rafinăriei.
Segmentul de marketing, care cuprinde partea de vânzare aproduselor petroliere, a beneficiat de volume mai mari datorită"sezonului de condus", se mai precizează în raportul OMV, iarmarjele s-au îmbunătăţit atât în retail, cât şi pe partea declienţi comerciali comparativ cu trimestrul al doilea. Raportul nuface însă referire la vânzările din România.
roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO