Petrom încheie cea mai bună săptămână din 2005 încoace cu un plus de 11% după amendamentele la legea offshore. Ce urmează?

24 sep 2018 Autor: Liviu Popescu

♦ Pe plan extern preţul barilului de petrol Brent a urcat săptămâna trecută cu 0,9%, în timp ce petrolul WTI s-a apreciat cu 2,6%, ceea ce arată că avansul Petrom la bursă este dat de factori interni.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu aproape 11% pe parcursul săptămânii tre­cu­te şi au marcat cel mai ridicat avans săptămânal din 2005 încoace, evoluţie determinată cel mai probabil de amendamentele la legea offshore în sensul dorit de petrolişti şi mai puţin ca urmare a evoluţiei barilului de petrol pe plan extern, potrivit datelor agregate de ZF.

Acţiunile OMV Petrom au ajuns astfel la cel mai ridicat preţ din vara anului 2015 încoace, iar compania la o capitalizare de 21 miliarde de lei.

Spre comparaţie indicele principal BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 13 ac­ţiuni, inclusiv cele ale Petrom, s-a apreciat între 17 şi 21 septembrie 2018 cu 2,7%, cel mai bun ritm săptămânal de creştere din ultimele şase luni, ajutat de avansul acţiunilor SNP.

Săptămâna trecută senatorul PSD Marin Gheor­ghe a introdus două noi amendamente la legea offshore, respectiv investiţiile offshore în upstream vor fi deduse la calcularea impo­zi­tului pe venituri suplimentare din liberalizarea pie­ţei gazelor.

Al doilea amendament este cel potrivit căruia regimul fiscal al redevenţelor, cuantu­mul impozitului suplimentar şi cota pro­cen­tuală de 50% (obligaţia de a vinde gazele ex­trase pe piaţa locală) vor rămâne neschim­bate pe întreaga durată a acordurilor petroliere.

„Considerăm informaţiile ca fiind încu­raja­toare pentru explorările offshore, de­oarece vor uşura povara fiscală a companiilor de petrol şi gaze prin deducerea cheltuielilor de capital şi vor asigura stabilitatea fiscală - o condiţie esenţială pentru producătorii locali“, se arată în raportul zilnic BT Equity Partners realizat de analiştii de la BT Capital Partners. 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2018

 
Cuvinte cheie:
Petrom
, bursa
, amendamente
, legea offshore
, tranzactionare
, dividende
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide