Burse - Fonduri mutuale

Petrom plăteşte cele mai mari dividende din istorie: 1,76 mld. lei

Petrom plăteşte cele mai mari dividende din istorie: 1,76 mld. lei

Autor: Adrian Cojocar

30.04.2012, 00:06 3454

Acţionarii Petrom (SNP), controlată de austriecii de la OMV, au aprobat în adunarea generală de la finele săptămânii trecute propunerea conducerii societăţii privind distribuirea celor mai mari dividende din istoria companiei petroliere, care se ridică la 1,76 mld. lei (circa 402 mil. euro).

Acestea sunt totodată şi cele mai mari dividende distribuite vreodată de o companie românescă şi vin după cel mai mare profit înregistrat de Petrom anul trecut, care s-a ridicat la aproape 3,7 mld. lei (aproape 870 mil. euro), pe date româneşti de contabilitate.

Valoarea dividendului brut/acţiune pe care-l vor încasa acţionarii Petrom se cifrează astfel la 0,031 lei/acţiune. Randamentul brut din dividende raportat la ultimul preţ de pe bursă al titlurilor companiei, de 0,405 lei/acţiune, este de 7,65%, peste dobânda anuală la depozitele bancare.

Austriecii de la OMV, care deţin 51% din acţiunile Petrom, vor încasa anul acesta dividende de la companie în valoare brută de 205 mil. euro. În total, OMV a încasat de la preluarea Petrom, în 2004, dividende brute în valoare de circa 730 mil. euro. Astfel, cu dividendele încasate în acest an, austriecii au recuperat, la doar şapte ani de la privatizare, preţul plătit în 2004 statului român pentru pachetul de control al Petrom.

OMV a plătit 669 mil. euro pentru 33% din acţiunile Petrom, bani care au intrat în conturile statului român, şi a mai derulat o majorare de capital în valoare de 831 mil. euro prin care şi-a majorat participaţia la 51%. Aceşti bani au intrat însă în conturile Petrom şi au fost folosiţi tot de OMV pentru investiţii în companie.

Statul, prin intermediul Ministerului Economiei, va primi de asemenea de la Petrom dividende brute de 82,9 mil. euro, iar Fondul Proprietatea (FP), care deţine 20% din acţiuni, va încasa dividende de 80,8 mil. euro, cât două treimi din profitul fondului de anul trecut. Dividendele de la Petrom se vor vedea în profitul Fondului Proprietatea din acest an, fiind mai mari cu 75% faţă de cele distribuite de compania petrolieră din profitul pe 2010.

Petrom ar putea distribui şi anul viitor dividende la fel de mari în condiţiile în care conducerea societăţii aşteaptă pentru 2012 un profit net de 3,78 mld. lei (865 mil. euro), în creştere cu 2,7% faţă de cel record obţinut anul trecut.

Creşterea profitului ar urma să vină pe fondul unor afaceri mai mici cu 4,6%, de aproape 16 mld. lei (3,6 mld. euro), pe RAS, potrivit proiecţiilor de buget aprobate de acţionari la finele săptămânii trecute.

Profiturile mari înregistrate de Petrom anul trecut au avut la bază atât avansul important al cotaţiei ţiţeiului pe pieţele internaţionale, cât şi eficien­ti­zarea ope­raţională în urma investiţiilor realizate de companie în ultimii ani.

În 2011 preţul mediu la petrolul de tip Ural s-a majorat cu 40%, ajungând la 109,6 dolari/baril, care a contribuit substanţial la creşterea preţului la pompă practicat de Petrom. În ultimii doi ani compania a investit în total circa 8,75 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro). În vederea realizării acestor investiţii, care nu au putut fi suportate doar din surse proprii, Petrom s-a împrumutat atât la BERD, cât şi la alte bănci cu mai multe sute de milioane de euro, iar la 31 decembrie compania datora băncilor circa 3,5 miliarde de lei (peste un miliard de euro).

Rezultatele în creştere obţinute de Petrom şi valoarea dividendului record anunţat de companie au atras investitorii de pe bursă, astfel că titlurile Petrom au înregistrat în acest an una dintre cele mai mari aprecieri, urcând cu 40% în decurs de patru luni de la începutul acestui an. Pe de altă parte rulajele înregistrate cu aceste acţiuni au scăzut cu circa o treime faţă de primele patru luni din 2011 şi s-au cifrat la 25 de milioane de euro.

Mai citiţi şi

Membrii Consiliului de Supraveghere al Petrom câştigă 20.000 de euro/an

Salariaţii Petrom nu vor primi niciun bonus pentru profitul record din 2011

Din ce mai scoate Petrom peste un milion de euro în fiecare lună?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO